«Σε μια περίοδο κατά την οποία, τα αδέρφια μου, Αντώνης και Αριάδνη, οι συνεργάτες μας και εγώ, συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, να αγωνιζόμαστε μέρα με τη μέρα για τη βιωσιμότητα του Οινοποιείου Χατζηδάκη, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εκείνους τους Αμπελουργούς και τις οικογένειές τους, που μας εμπιστεύτηκαν τα πολύτιμα σταφύλια τους», τονίζει στον ΑγροΤύπο η κ. Στέλλα Χατζηδάκη. «Αυτή η εμπιστοσύνη των Αμπελουργών της Σαντορίνης, αποτελεί προϋπόθεση ώστε να «πατάμε γερά στα πόδια μας» και να νιώθουμε το στόχο μας ολοένα και πιο κοντά», προσθέτει.

Γενικότερα φέτος η Σαντορίνη έχει λίγο σταφύλι αλλά πολύ καλής ποιότητας. Λόγω της ξηρασίας, που επικρατεί στο νησί, τα οινοποιεία αναμένεται να έχουν μια μείωση της παραγωγής οίνου που προβλέπεται να φτάσει ακόμη και μέχρι 40%. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το Ασύρτικο φέτος έφτασε να πωλείται στα 4,5 ευρώ το κιλό. Επίσης έγινε διαλογή και μεγάλες ποσότητες σταφυλιών ήταν ακατάλληλες. Περίπου 2 κιλά σταφυλιού χρειάζονται για να παράγουν 1 λίτρο κρασιού ΠΟΠ. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος του κρασιού. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οδηγούμαστε στην παραγωγή ακριβών κρασιών που θα πρέπει να κατευθύνονται σε αγορές που θα μπορούν να το «απορροφήσουν».

Τρύγος 2018
Όσον αφορά τον τρύγο στη Σαντορίνη, η φετινή χρονιά κύλησε με ήπιες θερμοκρασίες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αμπελουργικής περιόδου δεν ξεπέρασαν τα 200 mm, με μεγαλύτερη ένταση κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο και Μάρτιο σημειώθηκαν οι ισχυρότεροι άνεμοι της χρονιάς , χωρίς όμως το γεγονός αυτό να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη των φυτών.

Η έκπτυξη των οφθαλμών σημειώθηκε κατά το τέλος Φεβρουαρίου, δυο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, προμηνύοντας έτσι την πρωιμότητα της επικείμενης παραγωγής.
Η άνθηση άρχισε τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά το μήνα Ιούνιο είχαν σαν αποτέλεσμα να επιταχύνουν την ωρίμανση και την παρουσία υδατικού στρές στα φυτά. Η μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στα τέλος του μήνα, σε συνδυασμό με μερικές μέρες συννεφιάς έδωσαν μια ανάσα πνοής στο βιολογικό κύκλο.

Αν και δεν υπήρξε παρουσία μελτεμιών οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες μέχρι και τον τρύγο βοήθησαν στην ομαλή ωρίμανση.

Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Χατζηδάκη τρυγήθηκε από 2 έως και 16 Αυγούστου 2018.

Η χρονιά ήταν 10 ημέρες πρωιμότερη σε σχέση με πέρυσι ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν αισθητά μειωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει συμπύκνωση στη γεύση.

Έλενα Αλευρά – Οινολόγος
Στέλλα Παπαδημητρίου – Γεωπόνος, Οινολόγος