Υπάρχουν πολλών ειδών γαριδάκια. Όλα παράγονται με τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά ότι προστίθενται διαφορετικές αρωματικές ουσίες που δίνουν άλλη γεύση. 

Τι πραγματικά περιέχουν και πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία;

Κατά βάση είναι καλαμποκάλευρο, νερό, λάδι και αρωματικές ουσίες. Εκτός από αυτά τα περισσότερα γαριδάκια περιέχουν μαλτοδεξτρίνη, έναν παλυσακχαρίτη, που παράγεται από το άμυλο του καλαμποκιού και άλλων σιτηρών. Βοηθάει στη διόγκωση τους.

Για να συντηρηθούν περισσότερο καιρό προστίθεται μηλικό οξύ. Βάζουν επίσης, οξικό νάτριο για να ρυθμιστεί η οξύτητα των συστατικών και αλάτι για να γίνουν πιο νόστιμα και…εθιστικά. Ως ενισχυτικά γεύσης χρησιμοποιούνται και 5-φωσφορική Ριβοφλαβίνη, τα λεγόμενα πρόσθετα τροφίμων «Ε».

Παρόλο που τα πρόσθετα «E» έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, όπως αλλεργίες, νευρολογικές και εντερικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα, δεν υπάρχουν έρευνες που το επιβεβαιώνουν. Κάποια γαριδάκια περιέχουν και χρωστικές ουσίες για να γίνουν πιο ελκυστικά στο μάτι.

Τα 100 γραμμάρια έχουν περίπου 600 θερμίδες. Είναι υψηλά σε λιπαρά, ενώ δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Μπορεί να δίνουν ενέργεια και την εντύπωση του κορεσμού, αλλά αυτό οφείλεται στο λίπος. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση του κορεσμού δεν διαρκεί πολύ, γι’ αυτό και λίγο αργότερα οι καταναλωτές νιώθουν ότι πεινάνε.

Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά που αυξάνουν την“κακή” LDL χοληστερόλη, ενώ συγχρόνως μειώνουν την “καλή” HDL χοληστερόλη. Η κακή χοληστερόλη έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Η επικινδυνότητα της κατανάλωσής τους όμως, εξαρτάται από τη συχνότητα και την ποσότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά τέτοια σνακ είναι η παιδική παχυσαρκία. Όταν όμως, καταναλώνονται με μέτρο, δεν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Δείτε το ντοκιμαντέρ που δείχνει πώς φτιάχνονται τα γαριδάκια σε μια αμερικανική εταιρία:

H ιστορία τους

  • Τα πρώτα γαριδάκια φτιάχτηκαν από το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών Flakall Corporation το 1935 στο Γουισκόσιν.
  • Οι εργάτες για να φτιάξουν τις ζωοτροφές χρησιμοποιούσαν έναν μύλο που άλεθε και ξεφλούδιζε το καλαμπόκι. Στη συνέχεια, για να καθαρίσουν τις μηχανές και να ξεφράξουν τα υπολείμματα του καλαμποκιού, έριχναν βρεγμένους σπόρους καλαμποκιού.
  • Ο Edward Wilson που εργαζόταν τότε ως χειριστής της μηχανής άλεσης του καλαμποκιού, παρατήρησε ότι όταν έπεφταν οι βρεγμένοι σπόροι καλαμποκιού μέσα στη ζεστή μηχανή, φούσκωναν και γίνονταν πιο σκληροί όταν εκθέτονταν στον αέρα.
  • Ο Wilson πήρε τα πρώιμα αυτά γαριδάκια στο σπίτι του για να δει αν θα μπορούσαν να καταναλωθούν και από τους ανθρώπους. Προσέθεσε λάδι, διάφορα αρωματικά και τα δοκίμασε. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαριδάκια.
  • Η εταιρία Flakall διεύρυνε τη σειρά των προϊόντων της και άρχισε να παράγει τόσο σνακ για ανθρώπους όσο και για ζώα. Μάλιστα, άλλαξε και την ονομασία της σε Adams Corporation, ώστε να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν της.
  • Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα γαριδάκια παράγονταν μαζικά.