Ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τόσο τις δημοσιονομικές επιδόσεις όσο και τα επιχειρήματα ώστε να πείσει τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις στις αρχές του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως σ το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνεται φανερό πως η χώρα μπορεί να ξεπεράσει κατά «πολύ» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε, θα καταρριφθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για το σκεπτικό μείωσης των συντάξεων.

Πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει στους θεσμούς ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ούτε θα συμβάλει στην βελτίωση της δομής του, διότι αφορά πρωτίστως συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας 70 ετών και άνω.

Η Αθήνα θα εξηγήσει ακόμα πως η περικοπή δεν συνιστά αναπτυξιακή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση, είπε.

«Πιστεύω πως με αυτά τα επιχειρήματα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να το πετύχουμε».

Έως τώρα δεν είναι σαφές τι στάση θα τηρήσουν οι θεσμοί απέναντι στις προτάσεις της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής» η Κομισιόν εξακολουθεί να έχει ως κύριο σενάριο την μείωση των συντάξεων αν και επεξεργάζεται σχέδιο Β που προβλέπει «πάγωμα» τόσο του μέτρου όσο και των αντιμέτρων έως ότου να πιστοποιηθούν τα στοιχεία του 2018 από την Eurostat, τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τις παροχές και τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε στην χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως είναι απόλυτα «εφικτές» και «απαραίτητες».

Υποστήριξε πως οι εξαγγελίες του δεν συνιστούν «πισωγύρισμα» αλλά θα ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε πάντως να προβλέψει πότε θα ξαναβγεί η χώρα στις αγορές ομολόγων με καλό επιτόκιο, που ήταν ένας από τους στόχους του Μνημονίου. Είπε διπλωματικά πως αφού υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που – σύμφωνα με την κυβέρνηση – θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για 2,5 χρόνια, η έξοδος θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή».

Υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης της κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης για την μετα-Μνημονιακή περίοδο, λέγοντας πως αυτό θα ισοδυναμούσε με «κεκαλυμμένο Μνημόνιο».