Τα αγαθά κόποις κτώνται. Αυτό οι Δανοί το έχουν καταλάβει καλά.

Έχοντας κάνει μία τεράστια προσπάθεια να συμπεριληφθεί η χώρα τους ανάμεσα στους σπουδαιότερους γαστρονομικούς προορισμούς της υφηλίου, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τις προάλλες πως σκοπεύει να επενδύσει 5 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια με στόχο την «εδραίωση της Δανίας ως έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας», πράγμα το οποίο θα «δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα».

«Κατορθώσαμε να χτίσουμε την εικόνα μιας χώρας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στη σούπερ λίγκα της γαστρονομίας», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, Jakob Elleman-Jensen στο δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau. «Η διατήρηση της θέσης μας στον παγκόσμιο χάρτη του “fine dining” είναι ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την οικονομία της χώρας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thelocal.dk, ανάμεσα στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις είναι και η δημιουργία μιας νέας ακαδημίας (σχολής) που θα εκπαιδεύει σεφ με στόχο να απασχοληθούν μόνο στην υψηλή εστίαση.

Αυτή τη στιγμή 26 δανέζικα εστιατόρια έχουν ένα ή περισσότερα αστέρια Μισελέν με ένα εξ αυτών, το Geranium στη Κοπενχάγη, να έχει την ύψιστη διάκριση των τριών αστεριών και να είναι ταυτόχρονα 19ο στη λίστα του «World’s 50 Best Restaurants».

Κάπως έτσι λειτουργούν οι σοβαρές χώρες, θα έλεγε κανείς.