«Να υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σ’ έναν κίνδυνο που θα φανεί στις Ευρωεκλογές κι ελπίζουμε να μην υπερισχύσει. Ελπίζουμε οι λαοί της Ευρώπης να πουν με μία φωνή “¡No pasarán!”. Αυτό είναι απαραίτητο να το πούμε, γιατί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού ή και του νεοναζισμού, κρυμμένα πίσω από έναν εντελώς ψευδεπίγραφο δήθεν πατριωτισμό, έχουν έναν στόχο: Να αναβιώσουν τους εφιάλτες του παρελθόντος, που κατέστρεψαν την Ευρώπη και σχεδόν τον κόσμο ολόκληρο. Πρέπει, λοιπόν, να πολεμήσουμε ώστε να μην περάσουν και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ολοκληρωθεί…».

Αυτή ήταν μία από τις βασικές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των αρχηγών κρατών του Arraiolos Group, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ο ίδιος και οι ξένοι ομόλογοί του συμφώνησαν ότι «αυτές οι Ευρωεκλογές είναι, αν όχι οι κρισιμότερες, από τις κρισιμότερες – εγώ πιστεύω οι κρισιμότερες- μετά το Μάαστριχτ και ιδίως μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης. Κρίνεται, κυριολεκτικώς, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, παρότι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι, εκφράζοντας καθένας μας τη συνείδηση του λαού του, καλούμαστε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, γιατί έχει ρόλο για ολόκληρο τον κόσμο…».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ευρώπη «πρέπει ν’ αποκτήσει μια δομή οιονεί ομοσπονδιακή. Δεν εγκαταλείπουμε την κυριαρχία μας, κάθε άλλο. Δεν εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας την εθνική, κάθε άλλο. Αλλά πρέπει να χτίσουμε μία ομοσπονδιακή δομή, πάνω στη βάση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας…» ανέφερε.

Όπως τόνισε, «οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι δύο. Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε, πρέπει να προχωρήσουν: Πρώτον, ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Πρέπει να αποκτήσουμε εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει η αλληλεγγύη μας να αναδειχθεί, σε όλο της το μεγαλείο, σ’ ένα μείζον ζήτημα που είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη, κι αυτό λέγεται “προσφυγικό”. Δίνουμε εξετάσεις, ως Ευρωπαίοι, απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο…» υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Και δύτερον, πρέπει να δούμε τι θα πράξουμε σχετικά με το θέμα της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο κίνδυνο, την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει όνομα κι επώνυμο. Λέγεται κρίση χρέους. Αυτή η κρίση έρχεται. Πρέπει, λοιπόν, να ετοιμαστούμε να την αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε, πρώτον, θωρακίζοντας θεσμικά το Eurogroup, δεύτερον καθιστώντας τον ESM πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Και, τέλος, εφοδιάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα που πρέπει να αποκτήσει για να αντιμετωπίσει αυτή την τεράστια κρίση χρέους που κινδυνεύει να ανατινάξει το όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, πρέπει όλοι μαζί να δείξουμε που πρέπει να πάει η Ευρώπη. Και να αντιτάξουμε σε όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού ότι αυτή η Ευρώπη θα υπάρξει. Θέλουν-δεν θέλουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Ναι, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρώπης κι αυτό θα φανεί στις εκλογές… Ο κίνδυνος δεν είναι αν κάποιο κράτος φύγει, ούτε αν προστεθεί… Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε να περάσουν σε κάθε Κράτος αυτές οι διαβρωτικές δυνάμεις, που όλες μαζί όταν υπάρχουν, τότε ναι, υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ευρώπης…» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.