Με διαφορά 8,8 % προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε αναλυτικά ο γενικός διευθυντής της MRB Δημήτρης Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τρίτη δύναμη εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής εκτοπίζοντας στην τέταρτη θέση την Χρυσή Αυγή.

Το 65,2% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να πιστεύει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ στη ΔΕΘ, τις εντυπώσεις κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη μόνη ερώτηση που ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί, παίρνοντας μεγαλύτερο ποσοστό, είναι αυτή που αφορά τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων.

Η δημοσκόπηση, διενεργήθηκε το διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου 2018 σε πανελλαδικό δείγμα 1.004 ατόμων και σε αυτήν αξιολογήθηκαν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΔ 30,9%

ΣΥΡΙΖΑ 22,1 %

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%

ΚΚΕ 5,9%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,6%

ΑΝΕΛ 1,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,3%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%

ΠΟΤΑΜΙ 1%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,1%

ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 14,4%

ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ – ΑΠΟΧΗ 3,6%

Παράσταση νίκης 
Η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά (48,8%) στις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Συγκεκριμένα, το 65,2 % των ερωτώμενων πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι 16,4% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», το 35,8% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 26% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό της απάντησης «κανένας», που ανέρχεται στο 33,7%.

Αξιολόγηση εμφάνισης Τσίπρα στη ΔΕΘ
Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σε ποσοστό 44,5% και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 21,8%.

Αξιολόγηση εμφάνισης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι ερωτώμενοι την αξιολόγησαν θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 34,7%, ενώ το ποσοστό όσων την αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) ανέρχεται στο 30,3%.

Οι προτάσεις Τσίπρα ή Μητσοτάκη είναι οι περισσότερο πειστικές;
Σε ποσοστό 38,7% οι πολίτες απαντούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πειστικός στις προτάσεις του (μάλλον ή σίγουρα), έναντι 22,9% που πιστεύει το ίδιο (μάλλον ή σίγουρα) για τον κ. Τσίπρα.

Οι προτάσεις Τσίπρα ή Μητσοτάκη βοηθούν τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους;
Στο ερώτημα «ποιου η πολιτική πρόταση πιστεύετε ότι βοηθά τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους», το 31% απαντά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα), ενώ το 28,9% απαντά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα).

Οι προτάσεις Τσίπρα ή Μητσοτάκη στηρίζουν περισσότερο τη μεσαία τάξη;
Οι ερωτώμενοι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 42,4% ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει περισσότερο τη μεσαία τάξη, έναντι ποσοστού 17,9% που πιστεύει ότι η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει τη μεσαία τάξη.