Ξεκίνησε η πολυμερής ανταλλαγή νέων με τίτλο “Europe, a cultural mosaic” (Ευρώπη, ένα πολιτιστικό μωσαϊκό) που διοργανώνει η οργάνωση νεολαίας «Youth Dynamics» σε συνεργασία με την οργάνωση Danish Youth team από την Δανία.

Το πρόγραμμα που φιλοξενείται στον Αγρό, θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και σε αυτό λαμβάνουν μέρος συνολικά 35 νέοι από Κύπρο, Δανία, Πολωνία, Ελλάδα, Εσθονία, Ρουμανία και Λιθουανία. Μέσα από το πρόγραμμα θα γίνει προσπάθεια ανάμιξης των πολιτισμών, προώθησης της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ανάδειξη της ανεκτικότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Η θεματική του προγράμματος αφορά την ευρωπαϊκή κουλτούρα, την πολιτισμική ταυτότητα, τις λαϊκές παραδόσεις, και τους θρύλους τόσο της χώρας μας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Το μωσαϊκό του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο πλούτος και η ποιότητα που βγαίνει μέσα από την ποικιλία, τη διαφορετικότητα αλλά και τη συνοχή του θα ήταν λειψό και ατελείωτο, ασυνάρτητο χωρίς τη ορθοδοξία.

Η ανταλλαγή αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων, τη συνεργασία και τη μη τυπική εκπαίδευση, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ERASMUS+” της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο την κινητικότητα των Νέων σε όλη την Ευρώπη. Για περίπου μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα συμβιώσουν μαζί με άλλους νέους της Ευρώπης, θα ανταλλάξουν στοιχεία της κουλτούρας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά εργαλεία θα δημιουργήσουν φιλίες, θα μοιραστούν όμορφες στιγμές και συναισθήματα μοναδικά! Στα πλαίσια της ανταλλαγής, οι νέοι θα λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή πολυμορφία, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν όχι μόνο οι πολιτιστικές διαφορές που δείχνουν την ταυτότητα της κάθε χώρας, αλλά πάνω απ ‘όλα οι ομοιότητες που συνδέουν τις συμμετέχουσες χώρες, ως τρόπος καταπολέμησης των στερεοτύπων και συμβολής στην ανάπτυξη μιας πιο αλληλέγγυας Ευρώπης. Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα που αφορά στην Ευρώπη και οι δραστηριότητες θα γίνονται γύρω από αυτό το θέμα. Κάποια παραδείγματα είναι: Κουλτούρα, Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Αθλητισμός, Κοινωνία, Υγιεινός τρόπος ζωής, Περιβάλλον…

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες όπως διαλέξεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις σε ομάδες εργασίες, δημιουργικά παιχνίδια, δραματοποιήσεις και δραστηριότητες άτυπης μάθησης. Επίσης κάθε χώρα θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία από τον πολιτισμό, την κουζίνα, την κουλτούρα, την παιδεία και την τέχνη της έτσι ώστε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με νέους πολιτισμούς και να γνωρίσουν καινούρια ήθη και έθιμα άλλων χωρών. Επιπρόσθετα θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές εκδρομές με στόχο να γνωρίσουν οι ξένοι συμμετέχοντες τα πολιτιστικά μας μνημεία, τους ιστορικούς θησαυρούς και τις ομορφιές του τόπου μας.

Τέτοιες Ανταλλαγές Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διαφορετικές χώρες να συναντώνται και να μαθαίνουν ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή, τη συνεργασία και τη μη τυπική εκπαίδευση. Οι νέοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική κοινωνία και να έρθουν σε επαφή με τον Κυπριακό πολιτισμό, ήθη και έθιμα, ενώ θα μοιραστούν και το δικό τους πολιτισμό με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της ανταλλαγής.