Νερά τρέχουν από παντού, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι…

Ένα χωριό-εμπειρία

Όποια κι αν είναι η αφετηρία σας, η οδήγηση είναι λίγο κουραστική έως το Συρράκο, αξίζει όμως για την περατζάδα στα καλντερίμια, ανάμεσα σε σπίτια από σχιστόλιθο, που σε κάνουν να νιώθεις πρωταγωνιστής του ηπειρώτικου Χάρι Πότερ. Μετά τη βόλτα, περάστε από το παλιό δημοτικό σχολείο, που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο (Συρράκο, τηλ. 26510-53410, 6947-155730, 6973-215156, www.syrrakohotel.gr) με καφέ και εστιατόριο, το οποίο σερβίρει από ζυμαρόπιτα χωρίς φύλλο μέχρι ζεστό τραχανά.

Πεζοπορία στην ιστορία

Το ιστορικό μονοπάτι που ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή μιας-μιάμισης ώρας. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στους Καλαρρύτες ανάμεσα στον 10ο και τον 12ο αιώνα, ενώ στο Συρράκο τον 15ο αιώνα. Από τότε χρονολογείται και η επικοινωνία μεταξύ τους μέσω του μονοπατιού. Μπορείτε να ξεκινήσετε από όποιο από τα δύο χωριά θέλετε. Θα διασχίσετε το ρέμα Χρούσιας περνώντας πάνω από μια σιδερένια γέφυρα. Σε κάποια δύσκολα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάγκελα, ενώ στα πολύ κατηφορικά ή ανηφορικά κομμάτια της διαδρομής σκαλιά.

Στους Καλαρρύτες, για το καφενείο του Ναπολέοντα

Ανάμεσα σε όλα τα Τζουμερκοχώρια, οι Καλαρρύτες είναι από τα ομορφότερα, με στιβαρή αρχιτεκτονική και τρομερή ησυχία. Το πετρόχτιστο χωριό δεν έχει πολλή ζωή, γι’ αυτό ο ξενώνας και το πέμπτης γενιάς καφενείο του Ναπολέοντα (τηλ. 26590-61518, 6972-265961, www.xenonasnapoleon.com) είναι σημεία αναφοράς. Περάστε για γίδα βραστή και ρίξτε μια ματιά στην μπίμσα του καφενείου (κάτι ανάμεσα σε σαλονάκι και οντά). 

Στο Αμπελοχώρι, για ηπειρώτικες πίτες

Μια εκκλησία με ένα ρολόι στο πέτρινο καμπαναριό δίνει εγγλέζικο τόνο στο Αμπελοχώρι (ή Σκλούπο), έναν πανέμορφο μικρό οικισμό των Τζουμέρκων. Περάστε από το Στέκι του Χωριού (τηλ. 26590-62377) για να δοκιμάσετε τις πίτες της Μάνθας – χορτόπιτα, μακαρονόπιτα, καθαρόπιτα (με γάλα, αυγά και «καθάριο» αλεύρι, δηλαδή σιτάλευρο), κοτόπιτα ή σουτζουκάκια.

Αδρεναλίνη σε… μεγάλο υψόμετρο

Η Ήπειρος είναι μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη σε… μεγάλο υψόμετρο. Δοκιμάστε να κάνετε καγιάκ στον Αώο, rafting στον Βοϊδομάτη και στον Άραχθο, river trekking το καλοκαίρι στον Αχέροντα. Απογειωθείτε με παραπέντε από τον Προφήτη Ηλία, κάντε trekking στο φαράγγι του Βίκου, ανάβαση και αναρρίχηση σε μοναδικό περιβάλλον, κωπηλασία στη λίμνη Ιωαννίνων.

Για να απολαύσετε ήρεμα τη φύση, κάντε birdwatching στον Αμβρακικό, σε έναν από τους μοναδικούς υγροτόπους της Ευρώπης. Κάποιες προτεινόμενες διαδρομές για εξερευνήσεις είναι τα Ζαγοροχώρια, η λίμνη του Αώου, τα Τζουμέρκα, η διαδρομή από Ηγουμενίτσα προς Μέτσοβο, αλλά και η Κατάρα, το υψηλότερο ορεινό πέρασμα που μένει ανοιχτό τον χειμώνα παρά το χιόνι.

της Όλγας Χαραμής 

ADV