Το Αρκουδόρεμα είναι ένα άγριο ποτάμι που κινείται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μία από τις πιο παρθένες περιοχές της Ελλάδας.

Το ποτάμι κατεβαίνει σε ένα υψόμετρο 1.200 μέτρων στις ρίζες των πτυχώσεων που δημιουργούν το όρος Αυγό από τα βόρεια (2.177 μ.) και η Φλέγγα (2.157 μ.) του Μαυροβουνίου από τα νότια. Η περιοχή πάνω στην οποία τρέχει το ποτάμι ονομάζεται από τους Βλάχους της περιοχής «Βάλεα ντι λα Ούρσα» που σημαίνει «Κοιλάδα της αρκούδας» και από εκεί παίρνει και το όνομα του το ποτάμι.

Στο Αρκουδόρεμα χύνονται πολλά μικρά ορεινά ρέματα με κυριότερα το ρέμα της Σαλατούρας, το Ζεστό ρέμα, το ρέμα της Φλέγγας και το ρέμα Μνήματα. Το ποτάμι συνεχίζει με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέχρι που βρίσκει τον ποταμό Αώο στη θέση Σμιξώματα, στο Δάσος Μούργου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα «ζωντανό» ποτάμι, καθώς κάθε χρόνο, ανάλογα με τα νερά που κατεβάζει, αλλάζει και τη μορφή της περιοχής. Σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το ποτάμι γκρεμίζει ολόκληρες πλαγιές παίρνοντας μαζί τους δρόμους και τα μικρά έργα της δασικής υπηρεσίας.

Το Αρκουδόρεμα βρίσκεται στο κέντρο της Βάλια Κάλντα και από εδώ ξεκινάει ένα από τα ομορφότερα δασικά μονοπάτια της Ελλάδας, το οποίο ανεβαίνει, μέσω του Αρκουδόλακκου, στις δίδυμες δρακόλιμνες της Φλέγγας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο Αρκουδόρεμα και στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα δεν είναι και η καλύτερη από πλευράς διαχείρησης. Σε μέρες με καλό καιρό η περιοχή γεμίζει από τζιπ που κατεβαίνουν το ποτάμι, κατασκηνωτές που ανάβουν φωτιές και ερασιτέχνες αλιείς, ενώ η παράνομη υλοτομία έχει εξελιχθεί σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής.

Δίπλα στο Αρκουδόρεμα, από τη μεριά του Αυγού, απλώνεται ένα πανέμορφο δάσος από δασική πεύκη (Pinus sylvestris), τα «Κόκκινα Πεύκα», όπως ονομάζεται, ή αλλιώς «Κίνλιι Αρόσι» στα βλάχικα.

Στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 400 φυτικά είδη. Στη περιοχή που κινείται ο Ασπροπόταμος, από τα 1.000 μέχρι τα 1.600 μέτρα, απλώνονται δάση τεράστιων μαυρόπευκων που στη συνέχεια ενώνονται με πυκνά δάση οξιάς. Τα σερπεντινικά πετρώματα έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μια χλωρίδας πλούσιας σε ενδημικά και σπάνια είδη, ένας πραγματικός βοτανικός παράδεισος.

Η είσοδος στην Βάλια Κάλντα, επιτρέπεται μόνο από τις 3 φυσικές εισόδους του : τον Σταυρό, στα βόρεια, την Σαλατούρα Παπαγιάννη στα ανατολικά και την Σαλατούρα Μηλιάς στα νοτιοανατολικά. Καλύτερη περίοδος επίσκεψης από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Ανακαλύπτοντας την Πίνδο με τους Trace Your Eco 

Όταν επισκέπτεσαι την Πίνδο για πρώτη φορά, ανοίγεις ένα νέο κεφάλαιο εμπειριών στην ζωή σου. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν αγαπήσει την μοναδικότητα και την ποικιλία του τόπου αυτού και έχουν εμπιστευτεί στο Trace Your Eco την οργάνωση και παροχή μοναδικών στιγμών και εμπειριών. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολυήμερες εκδρομές με επίκεντρο την Πίνδο ανακαλύπτοντας κάθε φορά και μια νέα πλευρά αυτού του όμορφου τόπου.

Web: traceyoureco.gr

ADV