«Μεταξύ άλλων, εργαζόμαστε πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο νομιμοποιείται δασικά το κάμπινγκ της Σαμοθράκης, αλλά και στην ειδική ρύθμιση που έγινε για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων του νησιού, ώστε να μην αντίκεινται στους κανόνες του δικτύου NATURA.», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, που επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης που είχε ανακοινωθεί για τη Σαμοθράκη, με περίπου 10 άξονες παρεμβάσεων, έχει ολοκληρωθεί μελετητικά και έχουν εγκριθεί και οι προϋπολογισμοί των έργων.

«Προχωράμε πλέον στα ζητήματα ανάπτυξης της Σαμοθράκης, σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αντιδιαβρωτικές και τις μελέτες αναδάσωσης που έχουν εκπονηθεί για τη Χώρα, με έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 430.000 ευρώ, από το «πράσινο ταμείο». Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαχειριστική δασική μελέτη που περιλαμβάνει την αντιπυρική προστασία, τις περιοχές υλοτόμησης, τις περιοχές βόσκησης και τα φράγματα του νησιού. «Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το master plan των δασών της Σαμοθράκης», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο νομιμοποιείται δασικά το κάμπινγκ της Σαμοθράκης, αλλά και στην ειδική ρύθμιση που έγινε για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων του νησιού, ώστε να μην αντίκεινται στους κανόνες του δικτύου NATURA. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε επίσης ότι ξεκίνησε η εκπόνηση του δασικού χάρτη για όλο τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, «ώστε να μην υπάρχει κανένα έλλειμμα δασικής πολιτικής», ενώ, όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση ειδικού παραρτήματος δασικών υπηρεσιών στη Σαμοθράκη.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, εξήγησε ότι έχουν εγκριθεί οι μελέτες (προϋπολογισμού 157.000 ευρώ) για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, ενώ νομιμοποιήθηκε και το οικόπεδο όπου θα εγκατασταθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. του νησιού.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε, τέλος, και στο ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά των απορριμμάτων από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη, μετά την άρνηση της ναυτιλιακής εταιρείας που κάνει τα δρομολόγια της γραμμής να τα μεταφέρει μαζί με επιβάτες.

«Έχουμε από τον περασμένο Μάρτιο το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των σύμμεικτων στερεών απορριμμάτων με θαλάσσια μέσα, δηλαδή με επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Υπογράμμισε δε ότι «με τη συγκεκριμένη τροπολογία και έναν κωδικό που προστέθηκε σε αυτήν πριν από λίγες ημέρες, «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι επιτρέπεται με ασφαλή και στεγανά οχήματα, για λόγους δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, η μεταφορά με τα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία».

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

ADV