Το ΥπΑΑΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης, μετά την Κορινθιακή και της «ξανθιάς» σταφίδας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αυτό είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στους Κρητικούς συνεταιριστές, με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους συνεταιρισμούς, τα φορολογικά και ασφαλιστικά των αγροτών, αλλά και ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Κρήτη, όπως η ένταξη της «ξανθιάς» σταφίδας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και η πορεία των αποζημιώσεων για τις φετινές ζημιές στα αμπέλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των συνεταιρισμένων αγροτών, με θέσπιση νέων κινήτρων, εκτός από την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Επίσης, σημείωσε, ότι ο ΕΦΚ οίνου από το 2019 καταργείται, καθώς, όπως είπε «δεν έχει συμπεριληφθεί καν στον προϋπολογισμό».

Σημειωτέον, ότι σε σχέση με τα αιτήματα των Κρητικών για ένταξη της ελιάς από την άνθιση στην ασφάλιση, ο κ. Αραχωβίτης παρέπεμψε στις επερχόμενες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, βάσει των αναλογιστικών μελετών.

Από την Κρήτη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Αντρέας Στρατάκης, ο αντιπρόεδρος Μύρων Χιλετζάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης, κ. Μιχάλης Καμπιτάκης.