Ποια υλικά απαιτούνται για το μουχαλεμπί; Ή με ποιο τρόπο πρέπει να εκτελεστεί η συνταγή για το καζάν ντιπί; Αυτά κι άλλα περιέχει η έκδοση της συλλογής συνταγών της οθωμανικής και τουρκικής κουζίνας με έμφαση στη ζαχαροπλαστική και προϊόντα αρτοποιίας.

Η έκδοση της συλλογής με τίτλο «Turkishpastry» είναι μια πρωτοβουλία του Σωματείου Γαλακτοζαχαροπλαστών Τρικάλων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο KadirHas της Κωνσταντινούπολης.

Τρικαλινοί ζαχαροπλάστες και τουρκικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις συνταγές τους

Η συλλογή περιλαμβάνει συνταγές από διάσημα γλυκά όπως το καζάν ντιπί, το μουχαλεμπί και το κανταΐφι αλλά και λιγότερο γνωστές συνταγές για γλυκά και πίτες. Τον περασμένο Ιούνιο μέλη του Σωματείου Γαλακτοζαχαροπλαστών Τρικάλων βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης «PastrytechniquesinAnatoliancuisine».

Το πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του ERASMUS+ και κύριος στόχος του σχεδίου ήταν η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση μελών του Σωματείου στην παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων και γλυκισμάτων της οθωμανικής και τούρκικης κουζίνας.

Τρικαλινοί ζαχαροπλάστες και τουρκικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις συνταγές τους

Η κατάρτιση αφορούσε σε θεωρητική κατάρτιση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου KadirHasστο Cibali της Κωνσταντινούπολης και σε επισκέψεις κατάρτισης και ενημέρωσης σε φημισμένα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της περιοχής.

 

Οι δέκα συμμετέχοντες στην κινητικότητα επισκέφτηκαν τα εξής εργαστήρια: Güllüoğlu, SarayMuhallebicisi, EKSMUTFAKAkademisi, Tarihitasfirin. Πέρα από την παρατήρηση των διαδικασιών παραγωγής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων αλλά και να συνομιλήσουν με Τούρκους συναδέλφους τους για τις ανάγκες του επαγγέλματος.

Αποτέλεσμα της μετακίνησης αυτής ήταν η έκδοση εντύπου με συνταγές της οθωμανικής και τουρκικής κουζίνας με έμφαση στη ζαχαροπλαστική και προϊόντα αρτοποιίας.

Τρικαλινοί ζαχαροπλάστες και τουρκικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις συνταγές τους