Ο σύλλογος καλλιεργητών Adana Farmers Mutlu Doğru εκτιμά ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών θα είναι περίπου 20-30% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Πιστεύουν ωστόσο ότι η εξαγωγική αγορά θα είναι πολύ ευνοϊκή για τους καλλιεργητές καθώς η αξία του ευρώ και του δολαρίου αυξήθηκε έναντι του τουρκικού νομίσματος. Ελπίζουν έτσι οι καλλιεργητές να ανακτήσουν τις απώλειες στην παραγωγή τους με καλύτερες τιμές στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μανταρίνια και τα πορτοκάλια υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την ασθένεια tuta absoluta.

Στην Τουρκία, ο ετήσιος όγκος παραγωγής εσπεριδοειδών είναι, σύμφωνα με το freshplaza, περίπου 1,55 εκατομμύρια τόνοι. Το ήμισυ αυτού του όγκου εξάγεται και αναμένεται κύκλος εργασιών εξαγωγών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αυτή τη σεζόν.

Οι εξαγωγές μανταρινιών έχουν ήδη ξεκινήσει χάρη στις προσπάθειες των εμπόρων να εντοπίσουν τα μανταρίνια πρώιμης συγκομιδής, γεγονός που τους δίνει μια καλύτερη θέση ανταγωνιστικά στις εξαγωγικές αγορές. Έχουν επικεντρωθεί ειδικά στις ποικιλίες Mivaze και Okitsu, οι οποίες μπορούν να συλλεχθούν 1 μήνα πριν από την ποικιλία Satsuma που καλλιεργείται συνήθως στην Τουρκία. Το 13% της παραγωγής εσπεριδοειδών στην Τουρκία πραγματοποιείται στο Mersin.