Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ο Διόνυσος που έκανε γνωστό το κρασί στη Σικελία.

Εκτός από τον μύθο, το σίγουρο είναι ότι στη Σικελία κάνουν κρασί εδώ και χιλιετίες. Υπάρχουν αποδείξεις ότι Μυκηναίοι έμποροι καλλιεργούσαν σταφύλια στα Αιολικά νησιά ήδη από το 1.500 π.Χ. και όταν οι Έλληνες αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Σικελία τον 8ο αιώνα π.Χ. εισήγαγαν διάφορες ποικιλίες αμπέλων.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Σικελίας είναι το 1773, όταν ο John Woodhouse άρχισε να παράγει αυτό που προοριζόταν να γίνει ένα από τα καλύτερα αγαπημένα προϊόντα του νησιού: την Marsala.

Ο Woodhouse κατάλαβε αμέσως ότι αυτό το αξιοπρεπές τοπικό κρασί θα μπορούσε να μεταμορφωθεί, χρησιμοποιώντας τεχνικές perpetuum (παρόμοια με το σύστημα solera που χρησιμοποιείται για να κάνει το sherry), το οποίο, με την προσθήκη αλκοόλ, όχι μόνο θα ενισχύσει το κρασί αλλά θα το βοηθήσει να επιβιώσει από το θαλάσσιο ταξίδι πίσω στην Αγγλία. Ήταν μια άμεση επιτυχία με τους Βρετανούς, και άλλους επιχειρηματίες, όπως οι Ingham και Whitaker που σύντομα βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα του κρασιού.

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η αγγλική κυριαρχία στην κατασκευή της Marsala τερματίστηκε με την άφιξη του Vincenzo Florio, ενός από τους πρώτους μεγιστάνες της Ιταλίας, ο οποίος αγόρασε μεγάλο μέρος της γης γύρω από τη Marsala. Η Cantine Florio, αν και σε διαφορετικά χέρια σήμερα, παραμένει ένας από τους καλύτερους παραγωγούς Marsala και συνιστάται η επίσκεψη στο γεμάτο βαρέλια οινοποιείο τους.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η Σικελία συνέχισε να παράγει τεράστιες ποσότητες σταφυλιών, οι περισσότερες όμως από τις οποίες εξήχθησαν για να προστεθούν σε κρασί που παρασκευάζονταν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην κουλτούρα του κρασιού του νησιού και, όπως επιβεβαιώνουν τα πολλά διεθνή βραβεία που κέρδισαν οι παραγωγοί της Σικελίας, μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας γίνονται τώρα στη Σικελία. Μια νέα γενιά παραγωγών της Σικελίας αντιλαμβάνεται το πλήρες δυναμικό του ζηλευτού κλίματος του νησιού, τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών και το εύφορο έδαφος.

Η Σικελία είναι ένας παράδεισος για wine-lovers, όπως είναι η ποικιλία, η πολυπλοκότητα και η αφθονία του μοναδικού δώρου του Βάκχου!

ADV