«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή αλλά δεν θα παρανομήσουμε κιόλας», ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε ό, τι αφορά στα προβλήματα, που έχουν προκύψει με την εξισωτική αποζημίωση, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα είναι λόγω της συμμόρφωσης με το νέο κοινοτικό κανονισμό 1305/2013.

Ο κ.Αραχωβίτης απαντώντας στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκο Μωραΐτη για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι βγήκαν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης, εξήγησε πως έχει αλλάξει ο κοινοτικός κανονισμός και η χώρα μας καλείται να εναρμονιστεί ειδάλλως μετά το 2019, δεν θα δίνεται η εξισωτική αποζημίωση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ.Αραχωβίτης, η αλλαγή στις περιοχές αυτές, έγινε κατόπιν μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διότι η Κοινότητα δεν δέχεται κοινωνικά κριτήρια, αλλά γεωφυσικά κριτήρια και κριτήρια υποδομών. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως τουλάχιστον τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης παραμένουν ως έχουν, διότι αφορούν ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ σε δεύτερο επίπεδο έχει ληφθεί μέριμνα και για τα βοσκοτόπια. Ωστόσο, εξαιτίας αλλαγών, που έγιναν στο χάρτη της χώρας, λόγω υποδομών, ΑΕΠ κ.ά. κάποιες περιοχές, θέλοντας και μη, βγαίνουν εκτός διότι δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου κοινοτικού κανονισμού.

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι υπάρχουν κριτήρια, που δεν μπορεί να τα υπερβεί, διότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σ’ ένα παρελθόν, όπου οι επιδοτήσεις δίνονταν με πελατειακό τρόπο, αλλά με απόλυτα διαφανείς και τεκμηριωμένες διαδικασίες.

Άννα Στεργίου