Απραξία επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου. Τα ελαιοτριβεία πλένουν και ετοιμάζουν τις μηχανές τους, ενώ ήδη ακούστηκαν οι πρώτες τιμές.

Άγιοι ΑπόστολοιΌπως εθιμικά συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη οι αθηνοελιές του συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων στη Νότια Λακωνία έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα. Η πρώτη τιμή που κλείστηκε με την ιταλική Alta Maremma 4,30€/κιλό, είναι 0,20€ μικρότερη της περσινής, πρόκριμα των εξελίξεων της 2018/19. Άλλωστε, η συμφωνία θα ισχύσει έως 15 Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση των χαμηλών οξυτήτων και λοιπών καλών ποιοτικών παραμέτρων. Στοίχημα δύσκολο για μια χρονιά όπως η εφετινή με τόσο έντονη δακοπροσβολή συν τα πρόσφατα πράγματα από «Ξενοφώντα» και «Ζορμπά».

Τιμές για τα υπάρχοντα αποθέματα
Όπως προαναφέραμε, στην αγορά επικρατεί απραξία και οι συναλλαγές είναι ελάχιστες. Περισσότερο στη θεωρία παρά στην πράξη τα λάδια της Λακωνίας κυμαίνονται στα 3,0-3,08€ (πάντοτε για περσινά αποθέματα), με την Μεσσηνία και την Κρήτη ένα σκαλί πιο κάτω, 2,90 – 3,00, ανάλογα με τις γραμμές οξύτητας, και της υπόλοιπης Ελλάδας, ένα ακόμη σκαλί πιο κάτω, 2,85 – 2,90€/κιλό. (Πάντοτε αναφερόμαστε σε έξτρα παρθένα, τιμή βυτίου, ex-factory). Αντίστοιχα, τα λαμπάντε βάσης 5° κινούνται στα 2,17 με 2,22€/κιλό.

Η μεγάλη απειλή
Η εμπορική περίοδος 2017/18 απειλείται να ολοκληρωθεί με ένα ακόμη «έγκλημα». Εξαιτίας της νοοτροπίας, ή και της στρεβλής ενημέρωσης για τιμές που ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν εσαεί, πέρυσι τα λάδια δεν πουλήθηκαν όταν έπρεπε και μπορούσαν σε τιμές άνω των 3,50€ (τα έξτρα). Έτσι, ξέμειναν στις δεξαμενές κι αφού πέρασαν τόσοι μήνες (αναπόφευκτης ποιοτικής υποβάθμισης) τώρα η Ελλάδα βρίσκεται με απόθεμα ρεκόρ περί τους 60.000 τόνους. Για τους οποίους μάλιστα ελάχιστο ενδιαφέρον εκδηλώνεται.

Ο μεγάλος κίνδυνος που καραδοκεί είναι αυτά τα λάδια να κρατηθούν και να ανακατευτούν με φρέσκα της 2018/19, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας σε μια χρονιά που ήδη ο δάκος έχει κάνει τεράστια ζημιά.

Και το κακό είναι ότι γι’ αυτά τα πραγματικά σοβαρά θέματα κανείς δεν συζητάει, δεν ενημερώνει παραγωγούς, ελαιοτριβείς και εμπόρους υπεύθυνα και σωστά. Αντιθέτως, βλέπω πολύ ενασχόληση με το… branding (τρομάρα μας!)
Βασίλης Ζαμπούνης