Η Opel ανακοίνωσε το λανσάρισμα της 5ης γενιάς του συμπαγούς, πολυχρηστικού επαγγελματικού μοντέλου της, Combo, η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο, στις 19 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Combo σαν πολυχρηστικό όχημα μεταφορών, είναι συνώνυμο των συμπαγών, πολυλειτουργικών, επαγγελματικών οχημάτων πάνω από 4 γενιές από το 1986. Η πρώτη γενιά βασίστηκε σε ένα Opel Kadett, οι δύο επόμενες σε μοντέλα Corsa της εποχής και η τέταρτη ήταν το αποτέλεσμα κοινοπραξίας με την Fiat («αδελφό» μοντέλο του Doblo). Αυτή, η πέμπτη γενιά έχει εξελιχθεί πάνω σε μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική του ομίλου PSA (Peugeot-Citroen) ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία και ηγετική θέση στην αγορά των επαγγελματικών οχημάτων.

2018 Opel Combo

Ο εξωτερικός σχεδιασμός του νέου Combo διακρίνεται για τις απόλυτα ισορροπημένες αναλογίες. Ξεχωρίζουν το κοντό καπό, οι ψηλοί «ώμοι», και οι κοντοί πρόβολοι. Τα στρογγυλεμένα άκρα του αμαξώματος εμπρός και πίσω, δίνουν στα παράθυρα και τις πόρτες ένα καινούργιο σχεδιαστικό μοτίβο. Τα τονισμένα φτερά συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός αθλητικού προφίλ. Είναι προφανή τα «δανεικά» στοιχεία από τον κόσμο των SUV: μεγάλη απόσταση από το έδαφος (προσδίδει στο αυτοκίνητο δυνατότητες κίνησης και «εκτός δρόμου»), μεγάλοι τροχοί, μεγάλο κατώφλι θυρών, και πλαστικά προστατευτικά στα φρύδια των φτερών και τους προφυλακτήρες.

Χωροταξικό update
Το νέο Combo cargo van εξελίχθηκε με κριτήριο την κορυφαία απόδοση και το χαμηλότερο κόστος ιδιοκτησίας στην κατηγορία, χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, στην ευφυή διάταξη χώρων και στις μοναδικές τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα συγκρινόμενο με την απερχόμενη έκδοση, επισκιάζοντας επίσης πολλούς από τους βασικούς ανταγωνιστές του χάρη στην κορυφαία έκδοση αμαξώματος XL, με χωρητικότητα χώρου φόρτωσης έως 4,4 m3, ωφέλιμο φορτίο έως 1.000 κιλά και μήκος φόρτωσης έως 3.440 χιλ. για εξοπλισμό και υλικά εργασιών.

2018 Opel Combo

Αναλυτικότερα, η σχετική γκάμα αμαξωμάτων περιλαμβάνει κοντή έκδοση μήκους 4,40 μ., μακριά έκδοση 4,75 μ., και στις δύο περιπτώσεις με δύο ή τρία εμπρός καθίσματα, και ένα ευρύχωρο πενταθέσιο crew cab. Οι χώροι φόρτωσης εξασφαλίζουν ωφέλιμο όγκο 3,3 – 3,8 m3, όπου μπορούν να φορτωθούν άνετα φορτία μήκους έως 3.090 χιλ. Όσοι χρειάζεται να μεταφέρουν ακόμα πιο μακριά φορτία μπορούν να παραγγείλουν το Combo με δύο πίσω πόρτες και το πρακτικό, άνοιγμα παραθύρου στην 5η πόρτα. Αυτό το τελευταίο επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων βάρους έως 100 κιλών υπό γωνία, χωρίς να πρέπει να μένει η πίσω πόρτα ανοιχτή.

2018 Opel Combo

Το νέο Combo προσφέρει επίσης λύση για τη μεταφορά πληρώματος και εξοπλισμού με την έκδοση crew cab. Πλήρωμα πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού μπορεί να κάθεται άνετα, ενώ ο εξοπλισμός μεταφέρεται με ασφάλεια πίσω από το διαχωριστικό. Επιπλέον, ο πίσω πάγκος καθισμάτων μπορεί να αναδιπλώνεται και το διαχωριστικό να μετακινείται πίσω από τα εμπρός καθίσματα, εάν χρειαστεί. Ένα «παράθυρο» στο διαχωριστικό επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων πολύ μεγάλου μήκους.

Μεγάλες δυνατότητες
Η δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μεγάλου όγκου μέσω των πίσω θυρών με χαμηλό σκαλοπάτι φόρτωσης μόλις στα 557 χιλ. είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στους θόλους των τροχών για να μπορεί ένα κλαρκ να φορτώσει δύο Ευρωπαλέτες, ακόμα και στο μικρότερο Combo. Η ασφάλεια έχει επίσης ληφθεί σοβαρά υπόψιν: έξι κρίκοι πρόσδεσης στο πάτωμα και τέσσερις ακόμα προαιρετικοί,τοποθετημένοι σε μεσαίο ύψος ασφαλίζουν τα πάντα στη θέση τους.

2018 Opel Combo

Ένα σημαντικό στοιχείο ασφάλειας, ο λεγόμενος δείκτης υπερφόρτωσης είναι κάτι νέο στην Opel. Το σύστημα μετρά αυτόματα το συνολικό βάρος που υπάρχει στο όχημα με το που ξεκινά ο κινητήρας. Εναλλακτικά, ο οδηγός μπορεί να ζητήσει από το σύστημα που βασίζεται σε αισθητήρα να μετρήσει το φορτίο στους άξονες, πατώντας ένα μπουτόν. Μίαλευκή λυχνία LED ανάβει εάν το βάρος ξεπερνά το 80% του μέγιστου ωφέλιμου φορτίου. Εάν το βάρος υπερβαίνει αυτό το όριο, ανάβει ένα πορτοκαλί σήμα με ένα θαυμαστικό.

Οι επαγγελματίες που κινούνται σε περιοχές όπου απαιτείται αυξημένη ελκτική πρόσφυση λόγω λάσπης, άμμου ή χιονιού, μπορούν επίσης να αναβαθμίσουν το προσθιοκίνητο Combo τους με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης «IntelliGrip» και με το σετάρισμα εργοταξίου (“worksite” set-up). Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη απόσταση από το έδαφος 30 χιλ., εμπρός και πίσω σκληρότερες αντιστρεπτικές δοκούς, αυξημένη διάμετρο ελαστικών και πίσω ελατήρια μεταβλητής σκληρότητας.

«Το Opel Combo είναι ο ιδανικός σύντροφος στη δουλειά και μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα χάρη στις κορυφαίες διαστάσεις του χώρου φόρτωσης. Επιπλέον, έρχεται με υπερσύγχρονες τεχνολογίες που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές μόνο από την κατηγορία των επιβατικών αυτοκινήτων. Αυτό κάνει το Combo ένα επαγγελματικό όχημα με αποδεδειγμένες αρετές επιβατικού αυτοκινήτου ως προς την υποστήριξη οδηγού, την ασφάλεια και την άνεση – ένα πολυτάλαντο όχημα με την κυριολεκτική έννοια του όρου» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πωλήσεων & Μάρκετινγκ, Peter Küspert.

Σαν…αστακός!
Έτσι λοιπόν, το νέο Combo έρχεται εξοπλισμένο με περισσότερες καινοτόμες τεχνολογίες και μέχρι 19 συστήματα υποστήριξης που κάνουν την οδήγηση, τους ελιγμούς και τη μεταφορά αγαθών ή πληρώματος ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη. Καινοτόμα συστήματα υποστήριξης όπως η μόνιμη κάμερα οπισθοπορείας (Permanent Rear View Camera) εξασφαλίζουν άριστη ορατότητα και κάνουν την οδήγηση πιο ξεκούραστη. Όλοι όσοι έχουν οδηγήσει ένα όχημα μεταφορών γνωρίζουν ότι το να βλέπεις από το μεσαίο καθρέπτη μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο στην περίπτωση ενός πλήρως φορτωμένου οχήματος: τότε, αναγκαστικά, ο οδηγός πρέπει να βασίζεται στους δύο εξωτερικούς καθρέπτες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το νέο Combo, που με την βοήθεια της κάμερας προβάλλει την εικόνα της περιοχής πίσω από το όχημα, στην οθόνη του συστήματος ενημέρωσης/ψυχαγωγίας. Από τη μία, αυτό διευκολύνει τους ελιγμούς μέσω καθοδήγησης μόλις επιλεγεί όπισθεν. Από την άλλη, όταν το αυτοκίνητο κινείται μπροστά, προβάλλει μία εικόνα εμβέλειας 4 – 30 m πίσω από αυτό και επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν έναν μόνιμος “ψηφιακός” καθρέπτης πίσω θέασης. Μία δεύτερη κάμερα τοποθετημένη στον εξωτερικό καθρέπτη του συνοδηγού βελτιώνει τη συνολική ορατότητα. Μόλις ενεργοποιηθεί το φλας της πλευράς του συνοδηγού, η εικόνα της πλευράς αυτής εμφανίζεται στο μόνιτορ, κάτι που αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια για όλους τους χρήστες των δρόμων, αφού κάθε «τυφλό σημείο» εξαλείφεται.

2018 Opel Combo

Το νέο Combo μπορεί επίσης να εφοδιάζεται με το νέο σύστημα «Flank Guard» που λειτουργεί με αισθητήρα και βοηθά να αποφεύγονται δυσάρεστες και δαπανηρές προσκρούσεις ή γρατζουνιές όταν το όχημα στρίβει με χαμηλή ταχύτητα. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, εάν το όχημα κινδυνεύει να συγκρουστεί πλευρικά με εμπόδιο (κολώνα, μπαριέρα, τοίχο, ή άλλα οχήματα).

Όπως το επιβατικό
Χάρη σε μοναδικές για την κατηγορία τεχνολογίες, το επίπεδο άνεσης για τους επιβάτες κληρονομείται απευθείας από την επιβατική έκδοση Combo Life, η οποία άρχισε ήδη να πωλείται από τις αρχές Ιουνίου και από τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα. Ο σχετικός εξοπλισμός είναι μοναδικός στην αγορά και περιλαμβάνει:

Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking)
Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist)
Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist)
Ευφυή Προσαρμογή Ταχύτητας (Intelligent Speed Adaptation)
Αυτόματο Σύστημα Διατήρησης Ταχύτητας (Automatic Cruise Control)
Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System)
και Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Ταχύτητας (Speed Sign Recognition)

2018 Opel Combo

Τελευταίο αλλά σημαντικό, η νέα γενιά συστημάτων infotainment εξασφαλίζει εξαιρετική συνδεσιμότητα στο αυτοκίνητο. Τα συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro ελέγχονται εύκολα μέσω της ευανάγνωστης,εύχρηστης, έγχρωμης οθόνης αφής 8 ιντσών. Το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης της κορυφαίας μονάδας με Ευρωπαϊκούς χάρτες και 3D πλοήγηση απεικονίζει επίσης ενημερώσεις δελτίων κυκλοφορίας TMC (Traffic Messaging Channel), ώστε οι οδηγοί να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή για να φτάσουν στους πελάτες τους και να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

2018 Opel Combo

Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις ένα υψηλό επίπεδο άνεσης την ώρα της δουλειάς με τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, το θερμαινόμενο τιμόνι – μοναδικό στην κατηγορία και τυπικό στοιχείο Opel – και τον άνετο πάγκο πίσω καθισμάτων. Οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν ένα δροσερό περιβάλλον ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου χάρη στο διζωνικό έλεγχο κλιματισμού.

Οι προσπάθειες στον τομέα της αρχιτεκτονικής του οχήματος και η μείωση του συνολικού βάρους, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στο «κυνήγι» του περιορισμού τόσο των εκπομπών του CO2 όσο και της κατανάλωσης. Οι κινητήρες που εφοδιάζουν το νέο vanette πληρούν τις πρόσφατες προδιαγραφές Euro 6.2 και υπερκαλύπτουν ήδη τα μελλοντικά πρότυπα κύκλου οδήγησης WLTC. Θα υπάρχουν δύο επιλογές σε κινητήρες βενζίνης 1,2 λίτρων με 110 και 130 ίππους και τρεις επιλογές ισχύος από ένα 1500άρη πετρελαιοκινητήρα (τεχνολογίας SCR) απόδοσης 75, 100 και 130 ίππων. Την γραμμή κίνησης συμπληρώνουν ένα μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων και ένα αυτόματο 8άρι.

ADV