Έμαθε τα μυστικά της δουλειάς από τον πατέρα του. Σήμερα ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στο γιο του.

«Κτηνοτρόφος με τριακόσια πρόβατα και να μην μπορώ να ανταποκριθώ στα έξοδα;” αναρωτιέται με πίκρα χωρίς να κρύβει την αγωνία του για το αύριο μιας ενασχόλησης που στήριξε την ελληνική ύπαιθρο και την οικονομία της χώρας.

«Τριάντα χρόνια τώρα βλέπω τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας να αδικούν την προσπάθειά μας. Δεν βλέπουν πόσο έχουν πέσει οι τιμές του γάλακτος και των αρνιών οι υπεύθυνοι; Γιατί δεν κάνουν κάτι;» αναρωτιέται ο κος Μιχάλης Χατζησταύρου, κτηνοτρόφος από τους Αγίους Θεοδώρους και σπεύδει να ζητήσει από τους υπεύθυνους να παρέμβουν. “Πέρσι πούλησα το γάλα με 75 λεπτά το κιλό. Τώρα το τυροκομείο το κατέβασε στα 62. Με 62 λεπτά το κιλό το γάλα πώς θα καλυφθούν τα έξοδα;” αναρωτιέται χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του. «Πώς μπορείς να βγεις ; Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσει ο κτηνοτρόφος με τόσο μικρές απολαβές.» λέει ξανά και σημειώνει πώς από τα χέρια τους φεύγουν τα αρνιά 2 και 2,10 το κιλό. «Μας τα παίρνουν τζάμπα και μας εκμεταλλεύονται. Οι έμποροι πλουτίζουν και εμείς μένουμε φτωχοί.»

Παλιότερα, στους Αγίους Θεοδώρους, στο χωριό του, υπήρχαν 50 κοπάδια. Μετά έμειναν τα 25 και τώρα τα δύο. «Οι κτηνοτρόφοι τα έβγαλαν όσο- όσο από τα χέρια τους. Ο τελευταίος έσφαξε με 80 λεπτά το κιλό,χωρίς κανένα απολύτως κέρδος δηλαδή, αρκεί να ησυχάσει από αυτήν την αγωνία» δηλώνει και περιγράφει με πίκρα τη δουλειά του. «Δουλεύουμε δίχως λεφτά δεν μπορούμε να κρατηθούμε άλλο, ας το ακούσουν οι υπεύθυνοι.» λέει ξανά με την ελπίδα ότι κάποια παρέμβαση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές ανθρώπων που επιμένουν να κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά με αγάπη και υπομονή.
Φώτο: Μιχάλης Χατζησταύρου
ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου