Οι συζητήσεις για την ΕΒΖ μεταφέρονται στις Βρυξέλλες

Στο χωράφι κινδυνεύουν να μείνουν αυτό τον χειμώνα τα ζαχαρότευτλα των καλλιεργητών, καθώς δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα για έναρξη της καμπάνιας στο εργοστάσιο του Πλατέως. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρθηκε στο θέα περιγράφοντας την κατάσταση της αγοράς του τομέα της ζάχαρης. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων οδήγησε σε σημαντική αύξηση της παραγωγής στην Ε. Ένωση, επηρεάζοντας δραματικά τις τιμές. Επιπλέον περιγράφηκε η ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση του τομέα και στη χώρα μας και επισημάνθηκε η ανάγκη εξομάλυνσης των συνθηκών του τομέα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η τευτλοκαλλιέργεια και η Βιομηχανία Ζάχαρης. Τέλος, ο κ. X. Κασίμης κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει πιθανές ενέργειες για την άρση της αβεβαιότητας που υπάρχει και τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί βρίσκονται μετέωροι, καθώς ολοκληρώνεται και το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και η καμπάνια ζάχαρης παραμένει στον αέρα, χωρίς κανείς να μπορεί να τους ενημερώσει αν και πότε το εργοστάσιο της ζαχαροβιομηχανίας στο Πλατύ Ημαθίας θα αρχίσει να παραλαμβάνει τεύτλα για να αρχίσει την επεξεργασία τους.

Η συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία των παραγωγών από όλη την Ελλάδα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Χρήστο Πούρη, απέβη άκαρπη, καθώς παρά τις πιέσεις που του άσκησαν για να πάρουν μια ημερομηνία έναρξης της φετινής καμπάνιας, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν αόριστες και υπό αυτή την έννοια και ανησυχητικές για το μέλλον όχι μόνο της καμπάνιας, αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας.

«Μας είπε ότι η καμπάνια μπορεί να αρχίσει σήμερα, μπορεί σε δύο ημέρες μπορεί και στο τέλος του μήνα. Αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η αρχική ανακοίνωση μιλούσε για το τέλος Σεπτεμβρίου, στις 25-26 του μήνα και έκτοτε περνούν οι εβδομάδες και δεν γίνεται τίποτε», τόνισε στην Agrenda, εμφανώς οργισμένος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, μετά το πέρας της συνάντησης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο γεγονός ότι η ζαχαροβιομηχανία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει τα χρήματα – κατά κάποιες πληροφορίες λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ – που εκτιμάται ότι απαιτεί η φετινή καμπάνια για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Λέγεται μάλιστα, πως ακόμη και με 1-1,2 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να αρχίσει η διαδικασία, μέσω προκαταβολών, ωστόσο, ούτε και αυτό το ποσό έχει γίνει εφικτό να εξασφαλιστεί.

Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΠΑ δεν δίνει την έγκριση για να ανοίξει η κάνουλα του φυσικού αερίου ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο, η ΤραινΟΣΕ, αρνείται να κάνει τη μεταφορά των τεύτλων από τα παραγωγικά κέντρα της Λάρισας στο Πλατύ, ενώ ανάλογη συμπεριφορά αμφισβήτησης προς την ΕΒΖ, επιδεικνύουν και τρίτοι προμηθευτές των άλλων υλικών που απαιτούνται για την καμπάνια.

Όσο περνά ο καιρός και δεν προχωρά η καμπάνια, ωστόσο, τα προβλήματα διογκώνονται για τους παραγωγούς, καθώς τα τεύτλα υποβαθμίζονται ποιοτικά και αν ξεκινήσουν βροχές η καταστροφή θα είναι ολική, διότι η διαδικασία της σήψης θα επιταχυνθεί, με συνέπεια εκτός από την οικονομική ζημία, να προκύπτει και περιβαλλοντική μόλυνση.

Επιπλέον, στους παραγωγούς που χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια των τεύτλων ενοικιασμένα χωράφια, ασκούνται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες τους για να τα απελευθερώσουν ενόψει άλλων καλλιεργειών, με συνέπεια, όπως καταγγέλει ο κ. Πίππας, να υπάρχει κίνδυνος να υποχρεωθούν να τους καταβάλλουν ρήτρες.

Σε δεινή θέση, επίσης, έχουν περιέλθει και οι τευτλοεξαγωγείς, καθώς μπήκαν στη διαδικασία να προετοιμαστούν για την έναρξη της εξαγωγής των τεύτλων, πληρώνοντας, όπως είπε στην Agrenda ο τευτλοεξαγωγέας από τη Λάρισα, Θοδωρής Δαλακούρας, από τουλάχιστον 5.000 ευρώ και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να βγάλουν έστω τα έξοδά τους.

πηγή:agronews.gr