Είναι σοβαρό το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για την αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας, για το ελαιομάζεμα, τα θερμοκήπια, αλλά και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη στο Διοικητήριο, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”, με θέμα “Καθορισμός αναγκών σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης για την Π.Ε. Μεσσηνίας κατά τη διετία 2019 – 2020”.

Η συνάντηση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι πέρυσι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες για το ελαιομάζεμα, καθώς ήταν μεγάλη και η παραγωγή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκομιδή και να υπάρξουν επιπτώσεις και στο προϊόν.

Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Γιάννης Ζωντανός επεσήμανε πως “το 70% των εργατικών χεριών είναι παράνομο, δεν μπορούν να κόψουν εργόσημο”. Εκτίμησε ότι οι 1.400 ξένοι εργάτες που είχαν ζητηθεί την προηγούμενη φορά για το νομό “είναι πολύ λίγοι για να συγκεντρωθεί η ελαιοπαραγωγή, χρειάζονται πολύ περισσότεροι”. Πρόσθεσε πως “οι περισσότεροι είναι τουρίστες, έρχονται με τουριστική βίζα και δεν μπορούν να εργαστούν”.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επεσήμανε ότι “η Πολιτεία συντηρεί μια κατάσταση παρανομίας” και διευκρίνισε πως “έρχονται ως τουρίστες, αλλά δεν δηλώνουν πού θα μείνουν”. Ενημέρωσε ότι Ρουμάνοι – Βούλγαροι έχουν φύγει, έχουν πάει προς την Ευρώπη και στην περιοχή έχουν μείνει εργάτες από το Πακιστάν που είναι παράνομοι. “Αν αυτοί δεν καταγραφούν, είμαστε παράνομοι και μας τρέχουν”, παρατήρησε σχετικά και συμπλήρωσε: “Εχουμε 2.000 στρέμματα θερμοκήπια, θέλουμε γύρω στους 1.800 εργάτες το χρόνο και μόνο οι 500 έχουν χαρτιά. Να νομιμοποιηθούν οι παράνομοι, να παίρνει χρήματα και το κράτος, να μην δίνονται μαύρα”.

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Κασιδάκης εξέφρασε ενστάσεις, λέγοντας ότι “μπορεί να είναι εγκληματίας αυτός ο άνθρωπος, ο παράνομος”. Και ο κ. Αλεξανδρόπουλος απάντησε “και στην πλατεία που κυκλοφορεί, δεν είναι εγκληματίας;”.

Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Κώστας Γυφτάκης είπε ότι “στους ξένους εργάτες στηριζόμαστε” και σημείωσε: “Είναι οι πάγιες ανάγκες, όλο το χρόνο, αλλά και οι εποχικές. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, όχι μόνο 1.000 και 2.000 θέσεις. Χρειάζονται 2.000 – 3.000 μόνιμοι στη φυτική παραγωγή και 1.000 στη ζωική παραγωγή”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος πρότεινε “να φτιαχτεί ένα μητρώο εποχικών εργατών γης και εμείς να επιλέγουμε απ’ αυτούς”.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Κώστας Βασιλόπουλος ζήτησε οι προτάσεις για ξένους εργάτες να είναι κοντά στον πραγματικό αριθμό αυτών που χρειαζόμαστε για την επόμενη 2ετία.

Στη σύσκεψη προήδρευσε η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, ενώ μετείχαν ακόμα εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ανδρούσας, Κάμπου, Πεταλιδίου και Φαλάνθης, καθώς και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού.