Ο ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή το 2018. Πίσω από την παραγωγή της γείτονος Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Το 2018, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

Αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 27% του κοινοτικού δυναμικού παραγωγής σε σύγκριση με το παγωμένο έτος 2017. Η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφει στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μένοντας μακριά από την κορυφή του 2004. Διατηρώντας τον τίτλο της υψηλότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγού, η Ιταλία αναμένεται να παράγει 48,5 εκατ εκατόλιτρα οίνου (34% σε σύγκριση με το 2017), μακριά από το ιστορικό της ρεκόρ.

Στη δεύτερη θέση, η Γαλλία θα παράγει 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 28%) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχοντας καταταγεί στη δεύτερη θέση το 2017 (με 35.900.000 εκατόλιτρα έναντι 35,5 εκ. hl για την Ισπανία), ο γαλλικός αμπελώνας ενισχύει τη θέση του, παρά το ότι οι αποδόσεις του αποδυναμώθηκαν φέτος από την ξηρασία και το ωίδιο . Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις για υψηλότερο επίπεδο (44 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η ισπανική συγκομιδή θα φθάσει τελικά στα 41 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+27%). Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω θα πρέπει να επηρεάσει τις τιμές, αλλά οι Ισπανοί αμπελοκαλλιεργητές καταγγέλλουν συμφωνίες τιμών, προς τα κάτω.

Οι τρεις πρώτες χώρες, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 81% της ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου. Τα γαλλικά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 27% της ευρωπαϊκής συγκομιδής.