Στη δημιουργία λίστας συνολικά 12 βρώσιμων μανιταριών που θα πιστοποιηθεί βάση σχετικού νομικού πλαισίου από την ελληνική πολιτεία στοχεύουν οι Σύλλογοι Μανιταρόφιλων, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενώ τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον για την μανιταρογνωσία, όπως επισημαίνει.

Το μανιτάρι λακτάριος ο νόστιμος, που αποτελεί έναν από τους πλέον γευστικούς θησαυρούς, που είναι από τα πλέον γνωστά στον Έβρο, ο Βολίτης ο χάλκιος και ο βολίτης ο δικτυωτός, είναι μερικά από τα είδη άγριων μανιταριών που συναντά κανείς στην βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Έβρου.

“Δυστυχώς όμως σε αντίθεση με τις χώρες τις ευρώπης, δεν είναι δυνατόν να τα βρει κάποιος στο εμπόριο ή να πωλούνται στις τοπικές λαϊκές αγορές, καθώς στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη το νομικό πλαίσιο που θα τα πιστοποιεί ως ασφαλή είδη για κατανάλωση και εμπορεύσιμα” ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΘ, Νίκος Ιακωβίδης.

Όπως είπε , αν και στην ελληνική ύπαιθρο, η μανιτοροφαγία ήταν διαδεδομένη τις προηγούμενες δεκαετίες και μάλιστα κατά την περίοδο της κατοχής αποδείχθηκε σωτήρια, στα σύγχρονα χρόνια, η τέχνη της γνήωσης και συλλογής τους, δεν έχει περάσει στις επόμενες γενιές.

Στην προσπάθεια των συλλόγων μανιταρόφιλων , για τη δημιουργία λίστας που θα περιλαμβάνει 12 είδη ασφαλών μανιταριών, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μανιταρογνωσίας, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται συνεχώς. Στη λίστα αυτή, συμπεριλαμβάνονται επίσης , ο γνωστός αμανίτης ο καίσαρας και η ρούσουλα η πρασινίζουσα .

Στη χώρα μας, τα μανιτάρια τα βρίσκουμε σε αφθονία από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και η καλύτερη περίοδος για συλλογή είναι όταν έχουν προηγηθεί βροχοπτώσεις. Τα αυτοφυή αυτά είδη δεν αναπαράγονται και συλλέγονται μόνο στα δάση και μόνο από αυτούς που μπορούν να τα ξεχωρίσουν, όπως είπε ο κ. Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με τον σύλλογο μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , η τέχνη της γνώσης του ασφαλούς μανιταριού αν και για αρκετά χρόνια παρέμεινε ξεχασμένη, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για την μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία.

“Εμείς, μέσα από σεμινάρια που διοργανώνουμε , θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να γνωρίσει τα μανιτάρια, να τα ξεχωρίζει και να μπορεί να γευτεί τους καρπούς του δάσους” σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΘ.

ADV