Κινητήριος δύναμη για τον πρωτογενή τομέα, η ψηφιακή μεταμόρφωση για την αύξηση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας του παραγωγού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μίλησε στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

«Ο πρωτογενής τομέας για το νησί αποτελεί «την κιβωτό της κρητικής ιδιαιτερότητας και ψυχής» που πρέπει να διατηρηθεί στηριζόμενη στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και την κατοχυρωμένη ταυτότητα των προϊόντων της κρητικής γης και μέσω της δύναμης των νέων ψηφιακών «εργαλείων» και της ανάλυσης δεδομένων, μπορούμε να βοηθήσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας του παραγωγού» είπε ο κ. Αρναουτάκης.

«Η Κρήτη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί έναν πρωτογενή τομέα με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στηριγμένες σε μια νέα γενιά παραγωγών, που έχει ανανεώσει με καινοτόμο τρόπο τις μεθόδους οργάνωσης, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων ενώ έχει επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα έντασης της γνώσης και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής» συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης. «Η δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ, η διεύρυνση των εμπορικών προορισμών και των αγορών των προϊόντων μας και ο συντονισμός του συνολικού ‘κρητικού διατροφικού προτύπου’ με το δυναμικό τουριστικό τομέα της Κρήτης, αποτελούν προκλήσεις που διαμορφώνουν δυναμικά τις πολιτικές και τον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης στη διάρκεια των επόμενων χρόνων» ανέφερε.

Στη διάρκεια του συνεδρίου προσεγγίστηκαν οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, καθώς και οι αναγκαίες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εθνικής πολιτικής, προκειμένου ο εγχώριος πρωτογενής τομέας να γίνει πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός, αξιοποιώντας τη γνώση, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

Βασικό ζητούμενο επίσης των εργασιών του συνεδρίου, ήταν η συμβολή των παραγωγών και των ασχολούμενων με τη γεωργία, σε έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον του εθνικού πρωτογενούς τομέα.

ADV