Την ελληνική παροιμία «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται» θυμήθηκε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξαναβλέπω έναν πολύ καλό φίλο, και προσωπικό, αλλά κυρίως έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει ότι ‘οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα’. Ήσασταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ολάντ «είναι ένας πολιτικός σε διαρκή επαγρύπνηση, με ένα πρόσημο, πολύ εμφανές στις ιδέες του».

«Αγαπητέ Αλέξη», είπε ο κ. Ολάντ και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για όσα πέτυχε για τη χώρα του, ενθυμούμενος τη συνεργασία που είχαν το καλοκαίρι του 2015. «Εκείνη την εποχή είχατε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη πρόκληση», να πετύχει δηλαδή σε ένα πρόγραμμα βοήθειας και ήταν γνωστές οι πιέσεις που υφίστατο η Ελλάδα εκείνη την εποχή, προσέθεσε.

«Μετά περάσατε όλα τα δύσκολα σημεία», συνέχισε ο κ. Ολάντ. «Καταφέρατε ώστε να πετύχει η Ελλάδα καλά αποτελέσματα, σήμερα η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με άλλα προβλήματα, όχι με εκείνο της Ελλάδας. Σήμερα ο νέο θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και η Αριστερά εδώ έχει ευθύνη για αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να προοδεύσει, πρέπει κάποια κράτη, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα, να πάμε πιο γρήγορα».

Αλλιώς, τόνισε κλείνοντας ο Φρ. Ολάντ, η Ευρώπη μπορεί να μείνει για κάποιο διάστημα εγκλωβισμένη. «Και αυτό μπορεί να το επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι και άλλοι, αλλά Αριστεροί και Σοσιαλιστές δεν το επιθυμούν. Ο κίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης είναι να απομακρυνθούν από την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Ολάντ.