Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν οι ελιές με GPS, ιδέα που προέκυψε πρόσφατα από τους αγρότες της Grenada, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους.

Έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μίας ελιάς. Στη πραγματικότητα είναι ένας «κατάσκοπος» των ληστών με μία συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.

Ο Ricardo Cardenas, ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity, εξηγεί πως «στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τσιπ ραδιοσυχνότητας, που φέρει ένα μοναδικό κωδικό αναγνώρισης, που αναγνωρίζει με ακρίβεια τον ιδιοκτήτη και τον ελαιώνα στον οποίο έχει τοποθετηθεί».

Μία καινοτόμα ιδέα για την αποφυγή των κλοπών, καθώς το προηγούμενο έτος εκλάπησαν στην Jaen 255.000 κιλά ελιών. Αυτό το GPS είναι βιοδιασπώμενο και πρoβλέπεται να εμφυτευθεί και σε άλλα είδη φρούτων.

Η τιμή του κυμαίνεται στα 3 ευρώ το ένα και τοποθετείται στα κλαδιά όταν ο καρπός δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity αναφέρει πως «σε έναν ιδιοκτήτη ενός ελαιώνα 1.000 ελαιοδένδρων, θα του κόστιζε 100 ευρώ».

Σε περίπτωση κλοπής, θα είναι εφικτό να τον εντοπίσει η Αστυνομία με ένα όπλο ραδιοσυχνότητας.
olivenews.gr