Η καταβολή της εξόφλησης του τσεκ για το 2018 προγραμματίζεται να γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης των Φορέων Α’ (ΠΕΦΑ), με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τέθηκε και το θέμα των δασικών χαρτών, για το οποίο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Δεδομένου, ότι συνήθως τέτοιου είδους πληρωμές γίνονται ημέρα Παρασκευή, πιο πιθανό φαντάζει, η πίστωση των λογαριασμών να γίνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Σε σχέση με τις υπόλοιπες πληρωμές, τώρα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «τρέξει» η πληρωμή των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογικά, νιτρικά, αυτόχθονες κ.λπ.). Πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής, εδώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει η 30ή Νοεμβρίου, ώστε να προλάβουν οι ΔΑΟΚ, να περαιώσουν τη σχετική αποστολή των αρχείων. Σχετικά με τους δασικούς χάρτες έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια έστειλε προ ημερών το ψηφιοποιημένο αρχείο με τους αναδασμούς, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί που υπέβαλαν αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης Λάρισας, οι οποίοι δεν πήραν βεβαίωση, για να την προσκομίσουν έπειτα στη Διεύθυνση Δασών και δεν έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

*Επίσης μαζί με την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί και ένα σημαντικό μέρος από το φετινό εθνικό απόθεμα (περίπου 10 εκατ. ευρώ). Το Εθνικό Απόθεμα συγκεντρώνεται από τις παρακρατήσεις δικαιωμάτων επί των μεταβιβάσεων, από διάφορες ποινές, από τη γραμμική μείωση της βασικής ενίσχυσης όλων των παραγωγών, από μη ενεργοποιημένα δικαιώματα (σε 2 συναπτά έτη) και από δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ που χάνουν οι παραγωγοί.