Ένας από τους πιο πρακτικούς και λειτουργικούς τρόπους, είναι η αναζήτηση των ουσιών αυτών σε πράγματα που ούτως ή άλλων καταναλώνονται. Άλλωστε είναι η επιστημονική αυτή τάση, που πυροδότησε τα τελευταία χρόνια την συζήτηση γύρω από τους ισχυρισμούς υγείας του ελαιολάδου.

Στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, που φέτος ανατέθηκε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η διοργάνωσή τους, θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της έρευνας.

Μια άλλη όμως πτυχή, που αφορά τόσο στην έρευνα, όσο και στην βιομηχανία, και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη, είναι η εκμετάλλευση του πλούτου των αρωματικών φυτών που υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα. «Η χώρα μας έχει μια απίστευτη βιοποικιλότητα, έχουμε πάνω από 6000 είδη φυτών, το 20% από τα φυτά αυτά είναι ενδημικά, βρίσκονται μόνο στη χώρα μας, και πραγματικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά, και από τα πανεπιστήμια, και από την βιομηχανία, για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον φυτικό πλούτο και νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό αν αυτήν την βιοποικιλότητα μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να την μετατρέψουμε σε φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, και αυτό πραγματικά θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας μας» ανέφερε στο Agronews, ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθ. Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Τον καθηγητή Σκαλτσούνη συναντήσαμε στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, που φέτος ανατέθηκε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η διοργάνωσή τους, και στα οποία θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της έρευνας.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Λέανδρος Σκαλτσούνης.

«Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο αφορά την χημεία και τη βιολογία των φυσικών προϊόντων. Είναι πολύ τιμητικό που το ανέθεσαν στην χώρα μας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαλτσούνης που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου και του συνεδρίου.

Εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό hotspot βιοποικιλότητας», ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε δυναμικό παίκτη στο χώρο των αρωματικών φυτών.

«Οι ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ευνοούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης συγκέντρωσης και πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών, οπότε είναι μία καλή συνέχεια για αυτό που γίνεται, για έρευνα στην Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό hotspot βιοποικιλότητας», ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε δυναμικό παίκτη στο χώρο των αρωματικών φυτών.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια στο Agronews ο κ. Αραχωβίτης, το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος, είναι ο συνδυασμός της ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας. «Χρειαζόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος, την ισορροπημένη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που η χώρα μας θα μπορούσε να βασιστεί πάνω σε αυτή, γιατί ξέρετε η χώρα μας δεν έχει το πλεονέκτημα αν θέλετε του μεγάλου κλήρου ή των μεγάλων εκτάσεων, έχουμε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα πολύπλοκο ανάγλυφο. Έχουμε μεγάλο όγκο ορεινών περιοχών όπου εκεί ενδημούν πάρα πολλά φαρμακευτικά φυτά, αρωματικά, τα οποία μπορούν να δώσουν οικονομίες τέτοιες που να κρατήσουν τους ανθρώπους στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα να προστατεύσουν το περιβάλλον. Αυτό είναι το στοίχημα και το πολιτικό στοίχημα αν θέλετε το επόμενο διάστημα. Το πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο με αξιοπρεπές εισόδημα στην ύπαιθρο να ασχολείται με την γεωργική παραγωγή».
Σημειώνεται τέλος πως στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, προερχόμενοι από 65 χώρες, ενώ θα ακουστούν περί τις 125 ομιλίες. Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου και διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΚΠΑ.