Με την έλευση του χειμώνα και τις επακόλουθες χαμηλές θερμοκρασίες, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μεγάλης μερίδας πολιτών για πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τζάκια, ξυλόσομπες, παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και να προστατευτούν η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζονται οι οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:
 Να γίνεται τακτικός καθαρισμός –τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.
 Να χρησιμοποιείται κατάλληλη ξυλεία για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.
 Να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.
Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Οι συμπολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες από τζάκια ή ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς και καταστροφής των κάδων. Κάθε χρόνο ο Δήμος δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για αντικατάσταση καμένων κάδων, έξοδα που μετακυλίονται στην τσέπη των δημοτών.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου συστήνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία και να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες. Στη συνέχεια, αφού έχουν σβήσει εντελώς, να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.

Τέλος, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος κάνει έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους καπνός ή φλόγες σε κάδο να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική για να προληφθεί ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς.

ADV