Ο Κώστας Κούκος είναι ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας . Ενός Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 2011 και αυτή τη στιγμή μετρά ήδη 27 μέλη.

«Τα πρώτα βήματα ήταν πολύ δύσκολα. Ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά στη συνέχεια» σημειώνει ο έμπειρος πρόεδρος κι εξηγεί «Αρχίσαμε την εμφιάλωση. Το μέλλον του Συνεταιρισμού είναι μπροστά μας. Στόχος μας κάποτε όλο το λάδι της Μαρώνειας να εμφιαλώνεται και να φεύγει από εδώ μέσα. Αν κάνουμε και το ελαιοτριβείο, τότε θα έχουμε πετύχει 100%. Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία και τόπο στα νιάτα.»Μιλά με καμάρι για τους νέους που στέκονται δίπλα του, όπως ο Παναγιώτης Νικούδης, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Τον συναντήσαμε στο Τυποποιητήριο. Ένας χώρος που άρχισε να λειτουργεί εντατικά πριν ένα χρόνο. «Έχουμε μια έδρα σαν Συνεταιρισμός. Περιορίζουμε τα έξοδα μας. Σταματήσαμε να εργαζόμαστε και με επιχειρήσεις εκτός Νομού. Έτσι, τη διαδικασία της τυποποίησης και της εμφιάλωσης την κάνουμε εμείς.» δηλώνει με ενθουσιασμό και σημειώνει « Πιστεύουμε ότι γίνεται πιο σωστή δουλειά. Το ελαιόλαδο της Μαρώνειας παίρνει μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού και εντός Ελλάδας στην ΔΕΘ, κάθε χρόνο, όπως και σε εκθέσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.» Σύμφωνα με τον κ. Νικούδη ήδη είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα. «Η αγορά είναι δύσκολη. Κάνουμε μικρές εξαγωγικές κινήσεις, στη Γερμανία, στην Σουηδία, στην Αγγλία. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ποσότητά μας σ’ αυτές τις χώρες και να ανοίξουμε καινούργιες αγορές.»

Ο Στέφανος Δαρανάς είναι ελαιοπαραγωγός στη Μαρώνεια. « Βρισκόμαστε στο τέλος της συγκομιδής της Ελιάς. Κάποια ελάχιστα δένδρα έχουν μείνει αμάζευτα.» παρατηρεί και κάνοντας την αποτίμηση της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς σημειώνει « Η παραγωγή πήγε μέτρια προς το καλά. Η ποικιλία της Μαρώνειας άντεξε στις αρρώστιες που εμφανίστηκαν φέτος. Πήγαμε καλά τόσο σε παραγωγή ελιάς, όσο και λαδιού.»

Σύμφωνα με τον κ. Δαρανά η ελαιοκαλλιέργεια είναι ο «κορμός» της τοπικής οικονομίας. Άλλωστε, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή. «Γι αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό το προϊόν ποιοτικό.» Στο πλευρό του ο Δημήτρης Κούκος, γεωπόνος κι αγρότης , ταμίας του Συνεταιρισμού. «Είναι μια παραδοσιακή, παλιά ποικιλία η Μαρωνίτικη ελιά κι αρχίζει να ευδοκιμεί όχι μόνο εδώ στην περιοχή της Μαρώνειας, αλλά και σε άλλα σημεία . Εμείς κάναμε ένα φυτώριο, όπου προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποικιλία της Μαρώνειας. Από εκεί θα παίρνουμε τα μοσχεύματα και θα τα δίνουμε στους ενδιαφερόμενους για να κάνουν τα δικά
τους δενδρύλια. Η ποικιλία είναι αυτή διπλής χρήσεως, για βρώσιμη κι ελαιόλαδο.» εξηγεί και παρατηρεί με ικανοποίηση κι εκείνος τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί να βάζουν πολλά δενδρύλια ελιάς σε όλο το Νομό κι όχι μόνο στη Μαρώνεια και στην Μάκρη , όπως ήταν παλιά. Μην παραλείποντας να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όποιον ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του Συνεταιρισμού.
ρεπορτάζ:Μαρία Νικολάου

ADV