Από τα θερμοκήπια της Κένυας, μέχρι την αγορά της Ολλανδίας και ανθοπώλες στο Λονδίνο η μεταφορά λουλουδιών υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στο εμπόριο.

Στην εμπορική αγορά Flora Holland, κοντά στο αεροδρόμιο Schipol του Άμστερνταμ, συγκεντρώνεται πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου στον κλάδο και πωλούνται κάθε χρόνο γύρω στα 12 δις λουλούδια και φυτά.

Ένας στόλος με ανυψωτές μεταφέρουν με τη βοήθεια υπολογιστών τριαντάφυλλα, αμαρυλλίδες και άλλα διακοσμητικά φυτά σε προβλήτες όπου φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο.

Λουλούδια αξίας ενός δις τον χρόνο κατευθύνονται ελεύθερα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά τον Μάρτιο του 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ενδεχόμενο τα προϊόντα που θα περνούν από τη Μάγχη να σταματούν στο τελωνείο και να υφίστανται φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Στο Covent Garden, τη μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών χονδρικής στη Βρετανία, σχεδόν το 80% προέρχονται από την Ολλανδία. Πριν ξημερώσει, καταφθάνουν εκεί ανθοπώλες από τη Νότια Αγγλία για να διαλέξουν εμπόρευμα, διακοσμητές γραφείων και ξενοδοχείων, διοργανωτές γάμων, γραφεία κηδειών.

«Είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να θυμάμαι πώς ήταν τα πράγματα πριν, όταν τα εμπορεύματα που έφθαναν στο λιμάνι του Dover από το Ρότερνταμ επιθεωρούνταν στο τελωνείο. Περιμέναμε ορχιδέες να έρθουν από τη Σιγκαπούρη και επειδή έβρισκαν ένα έντομο απέρριπταν όλη την παρτίδα» λέει στους nytimes.com ο Άγγλος ανθοπώλης Dennis Edwards.

Η Marry Woolcot, που διατηρεί ανθοπωλείο στο Kennington και προμηθεύεται λουλούδια από την ίδια αγορά, μεταφέρει ότι ο κόσμος δεν αγοράζει όπως παλιά, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις της είναι 15% κάτω, με την πτώση της λίρας που έχει σημειωθεί από το δημοψήφισμα του 2016 να κάνει τα αγαθά πιο ακριβά.

Στο βορειοδυτικό Ναϊρόμπι γυναίκες που δουλεύουν σε θερμοκήπια κόβουν και αποστέλλουν τριαντάφυλλα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μεγάλο μέρος τους ταξιδεύει απευθείας στη Βρετανία παρακάμπτοντας την Ολλανδία. Η ΕΕ διατηρεί εμπορική συμφωνία με την Κένυα που επιτρέπει την εισαγωγή λουλουδιών χωρίς δασμούς. Μετά το Brexit, η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευθεί ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με την Κένυα. Έως ότου αυτή επιτευχθεί, ενδέχεται τα λουλούδια να υπόκεινται σε δασμούς της τάξης του 7%, σημειώνει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ των nytimes.com που υπογράφει ο Peter Goodman.

ADV