Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς ετοιμάζεται τόσο για την επιστροφή των θεσμών όσο και την συνεδρίαση του Eurogroup.

Το «πακέτο» των παροχών που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Το πρώτο ραντεβού είναι την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με κύριο θέματα τα «κόκκινα» δάνεια και τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραμονή των επικεφαλής στην Αθήνα θα είναι ολιγοήμερη προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση προόδου για την Ελλάδα.
πηγή:in.gr