Κάθε Παρασκευή απόγευμα οι γειτονιές μοσχομυρίζουν και οι φούρνοι έχουν την τιμητική τους. Το κουλουράκι της Παρασκευής είναι αυτό που έλκει κι όσο πιο ζεστό φτάσει στα χέρια των πελατών, τόσο το καλύτερο.

Ο κος Αλή Αμέτ κάθε Παρασκευή έχει περισσότερη δουλειά, από ότι τις άλλες μέρες, αλλά δεν παραπονείται. Το κουλουράκι της Παρασκευής είναι μια συνήθεια που καλά κρατεί σε φούρνους της Κομοτηνής. «Εμείς ξεκινάμε νωρίς το απόγευμα και συνεχίζουμε να παρασκευάζουμε και να ψήνουμε κουλούρια έως τις 21:30» δηλώνει προσθέτοντας πως αμέσως μετά ξεκινά η παρασκευή του ψωμιού με δουλειά μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. 1000-1500 κουλούρια ψήνονται κάθε απόγευμα Παρασκευής μόνο από το δικό του φούρνο. «Τουλάχιστον τρεις φούρνοι εδώ στην περιοχή τηρούμε το «έθιμο». Όλα ξεκίνησαν πριν 25 περίπου χρόνια από τον κ. Τσακίρη κι εμείς ακολουθήσαμε.» Μια γευστική πια συνήθεια που η γειτονιά την αγκαλιάζει. «Όταν έρχεται το απόγευμα της Παρασκευής, όλοι και όλες ψάχνουν το φρέσκο κουλούρι» δηλώνει ο κος Αλή Αμέτ και γελά με ικανοποίηση.


«Όταν έρχεται το απόγευμα της Παρασκευής, όλοι και όλες ψάχνουν το φρέσκο κουλούρι» δηλώνει ο κος Αλή Αμέτ.
Από το 1992 εργάζεται στο φούρνο. Έμαθε τα μυστικά της δουλειάς στο πλευρό του πατέρα του. «Ικανοποιημένος;» τον ρωτάμε «Δόξα το Θεό, μεγαλώνω δύο παιδιά. Η κόρη μου σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη πάνω σ΄ αυτό το αντικείμενο λέει » και δεν κρύβει την χαρά του. «Προσέχω τη δουλειά μας. Προσπαθούμε να είμαστε μέσα στο κλίμα της εποχής για να ικανοποιήσουμε την ζήτηση παρασκευάζοντας 100 διαφορετικά είδη» λέει, σκουπίζει τον ιδρώτα του και ρίχνει ματιές προς το φούρνο.

«Αυτή η δουλειά θέλει αγάπη, υπομονή. Βρέξει – χιονίσει η δουλειά –δουλειά. Για τους αρτοποιούς δεν μένει κενό. Μόνο το Σάββατο το βράδυ. Δεν κοιτάς ποτέ το ρολόι, όλα πρέπει να είναι έτοιμα το πρωί για τους πελάτες» σημειώνει προσθέτοντας πως είναι χαρά του το γεγονός ότι δεν περισσεύει χρόνος. «Ούτε για να σκεφτείς και να πεις: «τώρα τι κάνω;» Από το ένα πάμε στο άλλο, όλο δουλειά. δουλειά –δουλειά έχει μπει για τα καλά στο αίμα μας. Να φανταστείτε ότι ακόμη κι αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη εξακολουθούν να περνούν μια βόλτα από το φούρνο μην ξεχνώντας πως εδώ πέρασαν αμέτρητες ώρες από τη ζωή τους. Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας στο δικό του χώρο; Ο κος Αλή Αμέτ δεν παραλείπει να το αποκαλύψει «Ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα.»
Φώτο:Ο κος Αλή Αμέτ στο φούρνο του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου