Μέσα σε δυο εβδομάδες οι κάτοικοι της Βαυαρίας συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για τη διάσωση της μέλισσας. Πώς θα χειριστεί την κατάσταση η τοπική κυβέρνηση;

«Σώστε τις μέλισσες» – με αυτό το σύνθημα ακτιβιστές στη Βαυαρία προωθούσαν την αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες αιτήσεις για δημοψήφισμα στην ιστορία της Βαυαρίας.

Δεν έχει γίνει μεν ακόμη η επίσημη καταμέτρηση ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο καλοκαίρι μετά τις σχολικές διακοπές. Σε αυτό οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίσουν για τη λήψη μέτρων όχι μόνο για τη διάσωση των μελισσών αλλά και σχετικά με την προστασία της φύσης, του περιβάλλοντος και των ειδών. Πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα στη Βαυαρία κατά την οποία οι πολίτες μπορούν να προωθούν με δική τους πρωτοβουλία νομοσχέδια και τροπολογίες μέσω δημοψηφισμάτων.

Για τις μέλισσες και όχι μόνο
Την αρχή για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα έκανε το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα (ÖDP), το οποίο πριν από χρόνια είχε ξεκινήσει και το επίσης επιτυχημένο δημοψήφισμα κατά του καπνίσματος. Όσο περνούσε ο καιρός το κίνημα «Σώστε τις μέλισσες» γινόταν όλο και μεγαλύτερο και με τη συμμετοχή των Πρασίνων, του Συνδέσμου για την Προστασία των Πουλιών και την Προστασία της Φύσης. Φαίνεται ότι οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας είχαν και καλό timing αφού ζητήματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι της μόδας.

Το νομοσχέδιο που προτείνουν δεν αφορά μόνο τις μέλισσες αλλά και την προστασία των παραποτάμιων και παραλίμνιων οχθών και την οικολογική καλλιέργεια. Σύμφωνα με τις προτάσεις τους μέχρι το 2030 θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των αγροτικών εκτάσεων στη Βαυαρία να καλλιεργείται οικολογικά. Μέχρι τώρα αυτό γίνεται μόλις στο 10% των εκτάσεων. Επιπλέον όλες οι δημόσιες εκτάσεις θα πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα.

Αντίθετοι οι αγρότες
Ωστόσο αυτά βρίσκουν αντίθετους πολλούς αγρότες. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Αγροτών αντί να αναγνωρίζεται η κινητοποίηση των αγροτών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, δημιουργούνται εντυπώσεις και ζητούνται νέοι νόμοι. Η κυβέρνηση του κρατιδίου βρίσκεται τώρα υπό εξαιρετική πίεση αφού καλείται να απαντήσει με νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα να μπορεί σε δημοψήφισμα να σταθεί απέναντι στο ήδη υπάρχον της εν λόγω πρωτοβουλίας και ει δυνατόν να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία. Στόχος του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ είναι να ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας μέχρι τον Σύνδεσμο Αγροτών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήταν βαρύ πλήγμα για τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης αν στο τέλος και παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησής του η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει την πρόταση των «σωτήρων της μέλισσας».