Το πρώτο 15ήμερo του Μαρτίου ξεκινά το κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα, το οποίο διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και το οποίο διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα, θα αναζητήσουν τα μοναδικά υπόγεια και πανάκριβα μανιτάρια, τις τρούφες. Αφού τις εντοπίσουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προχωρούν στο επόμενο βήμα, που έχουν σχεδιάσει οι διοργανωτές: Οι έμπειροι σεφ τις μετατρέπουν σε μία καταπληκτική τρουφομακαρονάδα, την οποία απολαμβάνουν μέσα στο δάσος οι συμμετέχοντες. Γι’ αυτό και έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό μαγειρικό σκεύος, στο οποίο μαγειρεύονται μέχρι 60 μερίδες ταυτόχρονα.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι επισκέπτες μεταφέρονται στο Μουσείο, όπου γνωρίζουν τα 350 είδη ζώων και τα 250 είδη μανιταριών, που υπάρχουν σε αυτό, συμμετέχουν σε γευσιγνωσία 4-5 ειδών μανιταριών, ενώ μπορούν να προμηθευτούν και να επιλέξουν μεταξύ 60 διαφορετικών προϊόντων μανιταριών και τρούφας, που έχει δημιουργήσει το Μουσείο.
Όπως δηλώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Πάλλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από αρχές Μαρτίου ξεκινά το Κυνήγι Τρούφας από το Μουσείο. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και πρωτότυπη στην Ελλάδα δράση, η οποία ξεχωρίζει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πώς όσοι έχουν συμμετάσχει, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία που τους προσφέραμε», για να προσθέσει:
«Εκτός όμως αυτού, εξυπηρετείται αφενός ο στόχος του μουσείου για γνωριμία του κόσμου με τα μανιτάρια και τις σπουδαίες διατροφικές τους ιδιότητες και αφετέρου με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και στην ανάπτυξή της. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος, μπορεί να επικοινωνήσει με το μουσείο μας, ενώ η τιμή που την προσφέρουμε υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών».