Με τέσσερα διεθνή βραβεία τουρισμού τιμήθηκε την Πέμπτη η Έλενα Κουντουρά και η Ελλάδα στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο. Η κ. Κουντουρά βραβεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη μέσω του Τουρισμού (IIPT) για την πετυχημένη στρατηγική της Ελλάδας στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το Ινστιτούτο Γυναικών Ασίας (ISAW) της απένειμε το βραβείο αριστείας Woman Achiever, με το οποίο διακρίνονται γυναίκες με έντονη κοινωνική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ ο σύνδεσμος των δημοσιογράφων για τον τουρισμό στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού PATWA, που απονέμει τα «Οσκαρ του Τουρισμού», ανακήρυξε την Ελλάδα ως τον «Καλύτερο Προορισμό για Διακοπές Αναψυχής» και την κ. Κουντουρά ως την «Καλύτερη Υπουργό Τουρισμού Παγκοσμίως». Μιλώντας στην Deutsche Welle η κ. Κουντουρά δήλωσε πως «είναι μεγάλη αναγνώριση όλα αυτά τα βραβεία και σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα, για τον ελληνικό τουρισμό. Πιστεύω ότι αυτές οι επιτυχίες θα συνεχιστούν γιατί η πατρίδα μας πραγματικά το αξίζει.»

«Θα πετύχουμε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά»
Στο περιθώριο της ΙΤΒ η Έλενα Κουντουρά έχει από την Τετάρτη αλλεπάλληλες συναντήσεις με τουριστικούς παράγοντες. Οι σημαντικότερες βέβαια είναι αυτές με τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ, δεδομένου ότι από αυτές τις επαφές ενημερώνεται για τα πρώτα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη φετινή τουριστική κίνηση από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Σε ερώτηση της Deutsche Welle για τα μηνύματα που έλαβε, η υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι «το 2019 συνεχίζει πολύ δυναμικά. Όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ μας ενημέρωσαν ότι παρ’ όλο που είναι λίγο περίεργα τα πράγματα στην Ευρώπη, δηλαδή πέρα από τις εκλογές, πέρα από τα Κίτρινα Γιλέκα όπου υπήρχε μια μεγάλη αναστάτωση, πέρα από το Brexit που προσπαθούμε να δούμε αν θα υπάρχουν κάποιες συνέπειες – που και εδώ έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, πέρα από ανταγωνίστριες χώρες με πολύ μεγαλύτερα κονδύλια οι οποίες χρησιμοποιούν και λίγο αθέμιτους τρόπους ανταγωνισμού, παρ’ όλα αυτά θα πετύχουμε ακόμη μια πολύ καλή χρονιά.»

Με ικανοποίηση εκφράζεται η κ. Κουντουρά για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πέρυσι τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, χωρίς να επικεντρώνεται στους τουρίστες του πακέτου που περιλαμβάνει τα πάντα (all-inclusive): «Δεν είμαστε φθηνή χώρα. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια αυτό που επιδιώξαμε είναι να φέρουμε ένα προφίλ τουρίστα που διαθέτει περισσότερα χρήματα για να ξοδέψει. Από έρευνες προκύπτει ότι η Ελλάδα το πέτυχε. Έξι στους δέκα τουρίστες είναι πολύ μορφωμένοι και υψηλού εισοδήματος.» Αιτιολογώντας αυτή την εξέλιξη η υπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι «αυτό που άλλαξε τα πράγματα ήταν η διαφορετική προσέγγιση που είχε να κάνει με κεντρικές στρατηγικές συμφωνίες και με τους τουρ οπερέιτορ και με αεροπορικές εταιρίες με τις οποίες διαμορφώσαμε μαζί τα πτητικά προγράμματα. Έτσι καταφέραμε να βάλουμε στον χάρτη και περιοχές, οι οποίες δεν ήταν τουριστικά αναπτυγμένες. Για παράδειγμα η Ήπειρος που τα δύο τελευταία χρόνια έχει δει τεράστια άνοδο ή η Θεσσαλία. Αλλά και η Πελοπόννησος σημειώνει επίσης τεράστια αύξηση και όχι μόνο τα δημοφιλή νησιά μας.»

ADV