Ένα βήµα πριν πιάσει τα υψηλά από την αρχή του έτους βρίσκεται η χρηµατιστηριακή αγορά βάµβακος, µε την ανάκαµψη να πυροδοτείται αφενός από το καλύτερο κλίµα στις διαπραγµατεύσεις για τον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας και αφετέρου από τη δραστηριότητα στη φυσική αγορά. Μάλιστα, στην αγορά µας οι τελευταίες πωλήσεις, που αφορούν φιξαρίσµατα παλιών συµβολαίων, έγιναν στα επίπεδα των 80-81 σεντς ανά λίµπρα, που σηµαίνει 1,58 ευρώ το κιλό για πολύ καλές φετινές ποσότητες βάµβακος.

Βέβαια, δεν αποκλείεται η αγορά να κάνει ένα «γύρισµα», γεγονός που δεν πειράζει, αρκεί να µείνει όσο πιο κοντά στα 74-75 σεντς ανά λίµπρα και να µην επιστρέψει στα παλιά επίπεδα περί τα 72 σεντς. Σε κάθε περίπτωση, για να επιβεβαιωθεί το θετικό µοµέντουµ που αναµένεται στη χρηµατιστηριακή αγορά, είναι απαραίτητη µια αντίσταση στην πτώση. Άλλωστε, να σηµειωθεί ότι όλο το προηγούµενο διάστηµα οι κερδοσκόποι ήταν τοποθετηµένοι βαριά στην πτώση µε αποτέλεσµα η αγορά να γυρνάει το τελευταίο διάστηµα. Αυτό σηµαίνει πως σύντοµα θα πρέπει να βγουν από τις θέσεις τους κι όταν γίνεται αυτό πάντα τεχνικά υποστηρίζεται η αγορά.

Εν τω µεταξύ, η Κίνα έχει αγοράσει πολλά βαµβάκια αλλά λόγω του εµπορικού πολέµου όχι αµερικανικά, καθώς έχει αποφασίσει να τα αντικαταστήσει µε βραζιλιάνικα, τα οποία θα αυξηθούν τη νέα σοδειά σηµαντικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µπορεί να φτάσουν και τους 2,7 εκατ. τόνους. Παράλληλα αγόρασαν αρκετές ποσότητες και από την Αυστραλία και την Ινδία. Μάλιστα γράφτηκε πως επειδή αγόρασαν πολλά από την Ινδία, ενδεχοµένως η εν λόγω χώρα να χρειαστεί τελικά στη νέα σεζόν να προβεί σε εισαγωγές ίνας, κάτι που έχει καιρό να κάνει σε µεγάλο βαθµό.

Τέλος, σηµειώνεται ότι µειωµένη κατά 2 σεντς ανά λίµπρα σε σχέση µε τις εκτιµήσεις του προηγούµενου µήνα αναµένει την ετήσια µέση τιµή βάµβακος το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA), η οποία θα κυµανθεί σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης ανάµεσα στα 69 και τα 71 σεντς. Σε ό,τι αφορά την παγκόσµια παραγωγή, οι εκτιµήσεις του Μαρτίου κάνουν λόγο για µεγαλύτερη σοδειά, περισσότερα αποθέµατα και ελαφρώς ασθενικότερη εµπορική δραστηριότητα, σε σχέση µε αυτές του Φεβρουαρίου. Τα τελικά αποθέµατα της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, υπολογίζονται στα 76,1 εκατ. δεµάτια, δηλαδή 5,1 εκατ. δεµάτια λιγότερα από εκείνα της προηγούµενης σεζόν.