Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ) η Περιφέρεια Κρήτης και το γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τη συνεργασία για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία. Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle, η αειφόρος ανάπτυξη είναι η μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Χώρες που στο παρελθόν ανέπτυξαν με γρήγορους ρυθμούς τον τουρισμό τους σε βάρος της βιωσιμότητας δεν είναι σήμερα τόσο ελκυστικές. Άλλωστε η κυρίαρχη τάση στον τουρισμό παγκοσμίως είναι η ανάδειξη βιωματικών και αυθεντικών εμπειριών, τονίζει η υπουργός: «Σήμερα οι τουρίστες που έρχονται σε έναν προορισμό θέλουν να ζήσουν την πραγματικότητα του τόπου. Να γίνουν φίλοι με τους ντόπιους, να γευτούν τα προϊόντα τους και φυσικά έρχονται σε χώρες στις οποίες νιώθουν ότι η φυσική ομορφιά και το περιβάλλον πρωταγωνιστούν.»

Τέλος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν στο παρελθόν ότι η άνοδος του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην πολιτική κρίση στην Τουρκία και στις αραβικές χώρες. Αυτή η υπόθεση δεν επιβεβαιώθηκε, δεδομένου ότι τόσο αυτές οι χώρες όσο και η Ελλάδα σημειώνουν αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ως εξήγηση για αυτό το φαινόμενο η Έλενα Κουντουρά προβάλλει τον παράγοντα ασφάλεια: «Τώρα που ανακάμπτει όλη η περιοχή, όλες οι χώρες βιώνουμε μια μεγάλη αύξηση του τουρισμού γιατί απλά ο τουρίστας θέλει να πάει σε μια περιοχή με την οικογένεια του όπου θα νιώθει ασφάλεια και ξεγνοιασιά. Είναι πολύ πολύτιμες οι διακοπές για τους ανθρώπους. Και είναι σημαντικό να μπορούμε να τις προσφέρουμε με ασφάλεια. Πιστεύω ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν οι χώρες στη γειτονιά μας τουριστικά και αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο θα αναπτυσσόμαστε και εμείς.»

ADV