Για τρίτη φορά διαδήλωσαν χθες οι Ολλανδοί αγρότες στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που ξεκίνησαν τον Μάιο, όταν δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Ολλανδία παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις εκπομπές αερίων, διαμαρτυρόμενοι ότι επιχειρείται να επιρριφθεί σ’ αυτούς η ευθύνη για τη ρύπανση με άζωτο.

Χιλιάδες αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ σε αυτοκινητοδρόμους προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα. Τα κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με προορισμό την Ουτρέχτη και οι αγρότες σκοπεύουν να μεταφέρουν αργότερα τη διαμαρτυρία τους στη Χάγη, όπου σχεδιάζονται χωριστές διαδηλώσεις.

Μποτιλιαρίσματα σημειώθηκαν σε αυτοκινητοδρόμους, σε μήκος 375 χιλιομέτρων, ιδιαίτερα γύρω από την Ουτρέχτη, σύμφωνα με τον οργανισμό οδηγών και οδών ANWB. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό περιβαλλοντικό ινστιτούτο, το οποίο, σύμφωνα μα τους αγρότες, ευθύνεται για τη δημοσίευση παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκπομπές αζώτου.

«Πέρυσι δεν άκουγες τίποτε για άζωτο και τώρα ξαφνικά είναι ένα θανάσιμο ζήτημα», είπε στον κρατικό ραδιοσταθμό NOS ο Μίσα Μπάουβερ της Αμυντικής Δύναμης Αγροτών. Οι αγρότες υπογραμμίζουν πως έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουν τις εκπομπές τους και λένε πως ο ρόλος τους ως προμηθευτών τροφής για το έθνος υποτιμάται.

Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα κατά των αγροτών, ένα πολιτικό κόμμα έχει προτείνει να μειώσει η Ολλανδία τον αριθμό των ζωντανών ζώων που παράγει, προκαλώντας κατακραυγή από οργανώσεις αγροτών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ