Σύμφωνα με μελέτη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, η Ελλάδα έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγών ακτινιδίου, σε μία αγορά που μεγαλώνει λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από πλευράς καταναλωτών αλλά και των προσπαθειών των εξαγωγέων ακτινίδιου της χώρας μας για την προσέγγιση αγορών σε χώρες της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής, όπως σε Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ινδία αλλά και Μεξικό.

Η Ελλάδα, με πρωτοπόρο δύναμη την Πιερία από τη δεκαετία του 1970, έχει γίνει παγκόσμια δύναμη στο συγκεκριμένο φρούτο, με την καλλιέργεια να απλώνεται σε περίπου 80.000 στρέμματα και την παραγωγή να κυμαίνεται μεταξύ 160.000- 170.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 90% εξάγεται. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των νεοεισερχομένων παραγωγών στην καλλιέργεια ακτινιδίου στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ενίσχυση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ υπολογίζεται ότι εντός των επόμενων ετών η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.

Όπως φαίνεται και στον ανωτέρω πίνακα, τη τελευταία πενταετία οι εξαγωγές της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι ελκυστική ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε και αύξηση της ελληνικής παραγωγής.

Για τη φετινή περίοδο αναμένεται πτώση των εξαγωγών της Ελλάδας στην Ισπανία, τόσο στην ποσότητα όσο και στην αξία.

Ροές εμπορίου – εμπορικό ισοζύγιο κλάδου/προϊόντος

Η μικρή εγχώρια παραγωγή στην Ισπανία δεν επαρκεί για να καλύψει την μεγάλη κατανάλωση, επομένως η Ισπανία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ακτινιδίων που καταναλώνει. Οι κύριοι προμηθευτές της είναι οι μεγάλοι παραγωγοί, ήτοι Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Χιλή. Η Ισπανία θεωρείται ελκυστική χώρα για την εξαγωγή του συγκεκριμένου φρούτου, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή, οι τιμές είναι ικανοποιητικές ενώ παράλληλα η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές και δίκτυα διανομής, τα οποία διευκολύνουν την κατάληξη του προϊόντος γρήγορα και με ασφάλεια στον τελικό τους προορισμό.

Ανάλυση εξαγωγών-εισαγωγών – Εξωτερικό Εμπόριο της χώρας/ Γεωγραφική κατανομή

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ακτινιδίου στην Ισπανία είναι οι μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι υπόλοιπες, όπως Γαλλία, Τουρκία κτλ λαμβάνουν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς. Στην πρώτη θέση φαίνεται το Βέλγιο, στο οποίο όμως έχει τα κεντρικά της για την Ευρώπη, η εταιρεία ακτινιδίου Zespri από τη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά, για το 2018 η Ισπανία εισήγαγε περί τους 182.500 τόνους ακτινιδίου αξίας 192 εκ. ευρώ, το οποίο όμως αποτελεί ετήσια μείωση της τάξης 16,4% και 12,84% αντίστοιχα.

Το ακτινίδιο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια κύριο φρούτο στις διατροφικές συνήθειες των Ισπανών, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τοπικό προϊόν, αφού οι ποσότητες ισπανικού ακτινιδίου είναι λιγοστές και δεν επαρκούν για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς. Δεδομένης της τάσης αυτής βέβαια, έχουν αυξηθεί οι καλλιέργειες στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Κοινότητα της Γαλικίας ενώ η ζήτηση για τα ακτινίδια της συγκεκριμένης περιοχής είναι μεγάλη.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερά έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ακτινιδίου στον κόσμο και συγκεκριμένα στην Ισπανία. Η καλή σχέση ποιότητας και τιμής του ελληνικού ακτινιδίου το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και για το λόγο αυτό η Ισπανία απορροφά μεγάλες ποσότητες από την χώρα μας.

Η θετική τάση της ελληνικής πλευράς αποτυπώνεται και στη σταθερή συμμετοχή με αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων εκθετών στη Διεθνή κλαδική Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών Fruit Attraction που διεξάγεται στη Μαδρίτη σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, την Ελλάδα εκπροσωπούν αγρότες, παραγωγοί, συνεταιρισμοί καθώς και θεσμικοί φορείς στον τομέα της γεωργίας, κυρίως διά της πρωτοβουλίας του διεθνούς εμπορικού γεγονότος φρούτων και λαχανικών Freskon Greece, που διοργανώνει ο εθνικός μας φορέας ΔΕΘ-ΗΕLEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα στο ελληνικό περίπτερο κάθε έτος, αφού οι συνεργασίες μεταξύ των Ελλήνων και Ισπανών αγροτών μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, με οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, για το προϊόν του ακτινιδίου υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας με τους Ισπανούς διανομείς, το οποίο ενισχύει την παρουσία της χώρας στην ισπανική αγορά ενώ παράλληλα δημιουργείται μία σταθερή αγορά, η οποία εισάγει ανελλιπώς ελληνικά ακτινίδια και μειώνει τον κίνδυνο κατάληψης του μεριδίου αγοράς από άλλες χώρες, όπως η Χιλή. Στο μέλλον, αναμένεται μία μικρή μείωση των συνολικών εισαγωγών ακτινιδίου, εξαιτίας της αυξημένης εγχώριας παραγωγής.

Επιπλέον, για όλες τις χώρες παραγωγούς, η αγορά της Ισπανίας αποτελεί σημαντικό προορισμό και για το λόγο αυτό χώρες, όπως η Χιλή, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω αγορά για να εισέλθουν ακόμα πιο δυναμικά σε αυτήν. Το ελληνικό ακτινίδιο είναι ήδη εδραιωμένο στην Ισπανία, ωστόσο χρήζει επιπλέον προωθητικών ενεργειών για τη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας του προϊόντος στα ισπανικά νοικοκυριά και τους Ισπανούς καταναλωτές.