Η Μηλιά βρίσκεται σε μια ορεινή και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της δυτικής Κρήτης στο νομό Χανίων στο κέντρο της επαρχίας Κισσάμου. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA.
O οικισμός περιβάλλεται από μια καταπράσινη κοιλάδα, 550μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω από την κορυφή Ψηλό κεφάλι της οροσειράς Κουτρούλη. Το ορεινό τοπίο χαρίζει την ιδιαιτερότητα του στους ανθρώπους και τα έργα τους.
Από την πρώτη στιγμή της αρχικής ιδέας της αναστήλωσης του οικισμού το 1982, η φιλοσοφία των ιδιοκτητών ήταν ξεκάθαρη.

“Προτεραιότητα μας η διάσωση και διατήρηση του παραδοσιακού κύκλου της ζωής, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με γνώμονα την Κρητική παράδοση και σεβασμό στην ιστορία του τόπου. Θεωρούμε χρέος μας να προάγουμε τον πολιτισμό και την ταυτότητα της περιοχής και των ανθρώπων της, έχοντας στραμμένα τα βλέμματα μας στο παρόν και στο μέλλον.”

Η εμπειρία

Πέρα και πάνω απ’ όλα η Μηλιά είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις… Μηλιά σημαίνει “επιστροφή στα βασικά”, το καταφύγιο που επισκέπτεσαι όταν αναζητάς ξεκούραση κάνοντας πράγματα με τον εαυτό σου και τους κοντινούς σου ανθρώπους.

Σημαίνει αυτή την εσωτερική ανάγκη που όλοι μας έχουμε σήμερα, να «δραπετεύσουμε» έστω και λίγο από τα δύσκολα, προς μια απλούστερη και πιο ανθρώπινη μορφή διαβίωσης.
Σημαίνει, μια φυγή με ζητούμενο τον επαναπροσδιορισμό σ’ έναν τόπο αναψυχής μακριά από το πλήθος.

Το νερό των πηγών, ο καθαρός αέρας, η ησυχία του βουνού, η δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο έναστρος ουρανός τα βράδυα, το καλό φαγητό, το κρασί, αλλά ακόμη και το δομημένο περιβάλλον λόγω της οικολογικής του προσέγγισης θα σας χαρίσει ηρεμία και θα βοηθήσει να φορτίσετε τις βιολογικές μπαταρίες σας.

Η Μηλιά συνήθως καταγράφεται βαθιά στην μνήμη των επισκεπτών λόγω των πολλών και διαφορετικών χαρακτηριστικών που περιέχει. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήρησαν την διαμονή τους σαν ένα ταξίδι στον χρόνο…

Και εδώ ο χρόνος κυλάει αργά…

Δραστηριότητες

Στη Μηλιά θα βρείτε την ηρεμία σας… ξεκουραστείτε και απλά «μην κάνετε τίποτα».
Πάρτε μερικά βιβλία. Εδώ θα βρείτε κάποια επιτραπέζια παιχνίδια, θα τρώτε, θα πίνετε και θα απολαυάνετε ήσυχες ημέρες και νύχτες. Αν αυτό σας είναι δύσκολο, επιλογές υπάρχουν πολλές για να δραστηριοποιηθείτε…

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολλές ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο σχεδιασμένο για αυτόν τον σκοπό … Εκθέσεις τέχνης, μουσικά συγκροτήματα, σεμινάρια γιόγκα, brainstorming, μικρά συνέδρια, σεμινάρια μαγειρικής, πεζοπορίας , υπάρχουν πολλές επιλογές για υπαίθριες δραστηριότητες και άλλα πολλά.

Φαγητό

Δεν θα βρείτε ξαφνικές υπερβολικές συνταγές, αλλά σίγουρα θα επιδοθείτε σε αυτό που σημαίνει να έχετε εξαιρετικούς πόρους τροφίμων. Τα λαχανικά από τον πιστοποιημένο οργανικό τους κήπο, το δικό τους κρέας και τα διάφορα προϊόντα από τα κοντινά χωριά κάνουν μια τεράστια διαφορά στη γεύση, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το μαγείρεμα γίνεται συνήθως στην κατσαρόλα και στη σόμπα ξύλου.

Από τη σόμπα ξύλου θα δοκιμάσετε καθημερινά χειροποίητο ψωμί και πικάντικα παραδοσιακά πιάτα. Αυτοσχεδιασμός στις συνταγές, όπως καβουρδισμένο κατσικίσιο μωρό, αρνί με βότανα, πίτα κολοκυθάκια, χορτοφάγο μουσακά και πολλά άλλα. Σερβίρουν εξαιρετικές χυλοπίτες, μελιτζάνα (δεν θα βρείτε κάτι τέτοιο) και τοπικά χειροποίητα τυριά και βότανα κ.λ.π. Σερβίρουν το δικό τους χειροποίητο κρασί, καθώς και πολλά άλλα κρασιά από διάφορους Κρητικούς.