Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά ακτινίδια κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas και προειδοποιεί για τους κινδύνους από την χρήση παλετοκιβωτίων (Bins) προερχομένων από την Ιταλία, στην οποία έχουν πληγεί ακτινιδιές από επιβλαβή οργανισμό καραντίνας και ενέχονται σοβαροί κίνδυνοι μετάδοσής του και στις ελληνικές καλλιέργειες.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, δήλωσε τα εξής: «Επιβάλλεται η αυστηροποίηση των ελέγχων και τήρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β) από τις αρμόδιες προς τούτο Υπηρεσίες προκειμένου αφ ενός να μην δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και αφ ετέρου να τυποποιούνται και να ταυτοποιούνται τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά και η αναγκαία προς τούτο προστιθέμενη αξία να παραμένει στην χώρα μας.

Σημειώνεται ότι παρά το ότι από την μνημονευόμενη ΚΥΑ η επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά και τυποποιημένων παρατηρήθηκε σε παραγωγική περιοχή η εμφάνιση παλετοκιβωτίων (Bins) προερχομένων από την Ιταλία.

Είναι γνωστό ότι η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων παλετοκιβωτίων (Bins) συγκομιδής ακτινιδίων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Pseudomonas syringae pv aktinidiae (Psa) που έχει πλήξει τις ακτινιδιές στην Ιταλία, από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών, αν τα παλετοκιβώτια αλλά και τα οχήματα διακίνησής τους δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί πριν την χρήση λόγω ύπαρξης σ΄ αυτά προσκολλημένων μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων.

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων φυτουγειονομικών υπηρεσιών της χώρας μας για έλεγχο και προστασία της φυτικής μας παραγωγής και ιδιαίτερα αυτής των ακτινιδίων».