Iδανικά εξελίσσεται η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Ηλείας, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως δάκος και γλοιοσπόριο είναι περιορισμένα, ενώ το ελαιόλαδο που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλου μιλώντας στο Gaia365.gr αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει ο ίδιος και η υπηρεσία για την εξέλιξη στην ελαιοπαραγωγή.

“Ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο, μέχρι τέλος της εβδομάδος οι ψεκασμοί του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας για την περιοχή μας. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες από την άνοιξη έως και σήμερα, έχουν οδηγήσει σε άριστης ποιότητας ελαιοκάρπου.

Εξαιρετική επίσης είναι η ποιότητα του ελαιολάδου που ξεκίνησε ήδη να βγαίνει στις περιοχές του νομού και οι πρώτες ελαιοποιήσεις, οδηγούν σε εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα από 0,1-0,3. 

Επίσης να τονίσουμε, ότι οι κλιματικές συνθήκες στην εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής εως σήμερα δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως το γλοιοσπόριο και άλλες. 

Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου όπως γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, όπως είναι η αυξημένη υγρασία, η βροχόπτωση το άριστο εύρος θερμοκρασιών, η ωριμότητα του καρπού, βοηθούν την εμφάνιση κάποιων μυκητολογικων ασθενειών.  Αλλά αυτά θα φανούν στο επόμενο διάστημα, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να τα φροντίζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μέχρι στιγμής πορεία  της ελαιοπαραγωγής, δεν αποτυπώνει συμπτώματα  μυκητολογικών ασθενειών.

 Με δεδομένα λοιπόν όλα αυτά, η διεύθυνσή μας, η υπηρεσία μας, συστήνει στους ελαιοπαραγωγός να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους. Και αφού βλέπουν κάποια συμπτώματα, είτε στο φύλλο, είτε στον καρπό, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη υγρασία με βεβαρυμένο ιστορικό από την περσινή χρονιά και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Εφαρμόζοντας πάντα τις οδηγίες ετικέτας και τηρώντας το χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή.

 Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα, εμείς δεν έχουμε καμία αναφορά, καθώς επιθεωρούμε και βλέπουμε όλα τα ελαιοστάσια από την Φιγαλεία έως και την Κυλλήνη και από την παραλία εως την  ενδοχώρα δεν έχουμε διαπιστώσει κανένα σύμπτωμα μέχρι και σήμερα εμφάνισης του μύκητα. Να τονίσουμε ότι ο μύκητας, και όλες οι μυκητολογικές ασθένειες και τα έντομα δεν εξαφανίζονται από τη μία χρόνια στην άλλη. Πέρσι είχαμε μία χρονιά με μεγάλο πρόβλημα, που είναι λογικό φέτος να υπάρχει στη φύση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμφανίστηκε τώρα μπορεί να εμφανιστεί στο προσεχές διάστημα αλλά αυτή την στιγμή δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα ελαιοστάσια”. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Ηλείας για το θέμα του δάκου και του γλοιοσπόριου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Ηλείας

Η φετινή ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται ιδανικά με μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο, και με κλιματικές συνθήκες που μέχρι σήμερα δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.). Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική αφού από οι πρώτες ελαιοποιήσεις οδήγησαν σε παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μεταξύ 0,1 και 0,3.

Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου – αυξημένη υγρασία, βροχοπτώσεις, άριστο εύρος θερμοκρασιών, ωριμότητα καρπού – είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι βοηθούν την πιθανή εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών (γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.)

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους και αφού εξετάζουν πρώτα τα ελαιόδεντρά τους για συμπτώματα (τυχόν προσβολές σε φύλλα ή καρπούς), ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή σε περιοχές που παρουσίασαν προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο με σκευάσματα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους και τον χρόνο αναμονής πριν την συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2621360140, 155″.

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής στην Ηλεία εξέδωσε και ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας. τονίζοντας ότι δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Φίλες και φίλοι ελαιοκαλλιεργητές,

Πλησιάζοντας προς τη συγκομιδή των ελιών, ήδη τα πρώτα αγουρέλαια παρήχθησαν, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις όπως η περσινή.

Μετά την συνεχή ενημέρωση από μέρους μας, και με την ημερίδα που διοργανώσαμε, αλλά και από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών ενήργησε σωστά παίρνοντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα.

Οι κλιματοικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την άνοιξη και του καλοκαιριού, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων και εντόμων. Οι δακοπροσβολές φέτος ήταν αρκετά μειωμένες και με συνδυασμό τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς, που προχώρησαν αρκετοί παραγωγοί, για την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου και των υπόλοιπων μυκητολογικών ασθενειών,διαπιστώνετα ότι μας έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτοπροστασίας.

Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου. Για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΤΑΣΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ”