Τα οπωροκηπευτικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% της γεωργικής αξίας της ΕΕ.
Το νέο παρατηρητήριο της αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά, θα ενημερώνεται τακτικά με ένα ευρύ φάσμα δεδομένων της αγοράς, όπως οι τιμές, η παραγωγή και το εμπόριο. Αυτά θα συμπληρωθούν από την ανάλυση της αγοράς, τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και τις τακτικές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες της αγοράς για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς.

Το Παρατηρητήριο θα επικεντρωθεί στους καρπούς (μήλα και αχλάδια), τα εσπεριδοειδή, τα φρούτα (ροδάκινα και νεκταρίνια) και τις τομάτες.

Μετά την έναρξη των παρατηρητηρίων για τις καλλιέργειες, τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα, ο τομέας των οπωροκηπευτικών είναι ο τελευταίος που επωφελείται από ένα παρατηρητήριο. Tο παρατηρητήριο της αγοράς του κρασιού, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε αυτά τα παρατηρητήρια για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την αστάθεια της αγοράς και να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια.