Μία start-up επιχείρηση από τον Βόλο βάλθηκε να… κατακτήσει τον κόσμο. Ο λόγος για την Augmenta, η οποία από τα τέλη του 2017 που ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και Γιώργο Βαρβαρέλη, δύο Βολιώτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αργά, αλλά σταθερά βήματα θεμελιώνει την παρουσία της ανά την υφήλιο, εισάγοντας την τεχνητή νοημοσύνη στον αγροτικό τομέα.

Η πατέντα των δύο Βολιωτών, η οποία χαρακτηρίζεται από την απλότητα στη χρήση της, καθιστά την Augmenta πρωτοπόρο σε τεχνολογία νέας γενιάς, στοχεύοντας σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη λίπανση των αγρών. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του Chief Operating Officer (COO), μίλησε για τη νέα χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αγγίζει τα 2.500.000 δολάρια.
Η Hardware Club, με έδρα το Σαν Φραντσίσκο (έχει επίσης γραφεία σε Τόκιο και Παρίσι), επένδυσε στην Augmenta, η οποία εισήγαγε στην παγκόσμια αγορά ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι, ίσως, η καλύτερη απόδειξη του τεχνολογικού επιτεύγματος που δημιούργησε η ομάδα των Βολιωτών, με τους δύο ηλεκτρολόγους μηχανικούς να υπόσχονται… επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη χρηματοδότηση ύψους 500.000 $ από το Venture Capital Marathon, ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο από την Αθήνα, για την ανάπτυξη της συσκευής έχει δοθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια το ιλιγγιώδες ποσό των 3 εκ. δολαρίων.

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι εάν υπάρχει… ταβάνι στην εξέλιξη της Augmenta, η οποία δίκαια συγκαταλέγεται στις πλέον υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Δεν έχει όριο», κατέστησε σαφές ο κ. Ευαγγελόπουλος, με τον συνιδρυτή και γενικό διευθυντή της εταιρείας να προσθέτει στη συνέχεια: «Αυτό που αναπτύσσουμε είναι τόσο καινοτόμο. Οι αυτοματισμοί στη γεωργική παραγωγή μπορούν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα, ώστε να καταστεί πιο εύκολη, πιο αποδοτική, αλλά και πιο φθηνή. Οπότε, αντίστοιχα αυτό που κάνουμε εμείς, που δραστηριοποιούμαστε στον συγκεκριμένο χώρο, δεν έχει… ταβάνι».

Τα 2,5 εκ. δολάρια που θα μπουν στο ταμείο της Augmenta αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για την ανάπτυξη της εταιρείας. «Η συγκεκριμένη επένδυση θα μας επιτρέψει να στελεχώσουμε την ομάδα μας με περισσότερο κόσμο. Αναφέρομαι σε γεωπόνους, μηχανικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουμε ανάγκη, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερη τη συσκευή μας και να την προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, αναπτύσσοντας καινούριες υπηρεσίες», σημείωσε ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος για το εντυπωσιακό deal με την Hardware Club. Και να φανταστεί κάποιος ότι η Augmenta ξεκίνησε αποκλειστικά από τη συνεργασία των δύο φοιτητών, οι οποίοι πριν από μία διετία αποφάσισαν να συνεταιριστούν. «Αργότερα γίναμε τέσσερις στην ομάδα και πιο μετά επτά. Τώρα είμαστε 17 άτομα, αλλά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τα στελέχη μας θα έχουν διπλασιαστεί», υπογράμμισε, για να αναφερθεί έπειτα στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία: «Αυτή την περίοδο έχουμε παρουσία σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία και Σερβία, ενώ στην Ελλάδα γίνονται μόνο δοκιμές της συσκευής. Στο εξωτερικό γενικότερα αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας μίας γεωργικής επιχείρησης και υπάρχει προσανατολισμός στην επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ενώ κομβική για την ανάπτυξή μας και την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών στάθηκε η παρουσία μας σε μία διεθνή γεωργική έκθεση, την World Ag Expo, τον περασμένο Φεβρουάριο στην Καλιφόρνια».

Έτσι, η λαμπρή πορεία των δύο επιστημόνων εισάγει έναν νέο όρο, της «επαυξημένης γεωργία», για τον οποίον ο νεαρός Βολιώτης είπε: «Ο χώρος που κινηθήκαμε ήταν η γεωργία ακριβείας. Εισπράτταμε όμως από τους αγρότες σ’ όλον τον κόσμο μία αποστροφή, πως επρόκειτο για κάτι δύσκολο και ακριβό, όπως συνέβη π.χ. με τη χρήση drones στη διαφοροποιημένη λίπανση. Εμείς, λόγω του ότι με τον συνέταιρό μου είμαστε και οι ίδιοι αγρότες και η ιδέα μας «γεννήθηκε» μέσα από τις καθημερινές μας ανάγκες, ο τρόπος που σχεδιάσαμε τη συσκευή δεν προσθέτει πολυπλοκότητα, ενώ λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο».

Πηγή: e-thessalia.gr