Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) παρουσίασε τη συμβολή της στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή του κλίματος, την ψηφιοποίηση, το κράτος δικαίου και την παγκοσμιοποίηση και να υιοθετήσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης. Στο ψήφισμα που συνέταξαν οι Patricia Círez Miqueleiz , Rudy De Leeuw και Lutz Ribbe και υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου, η ΕΟΚΕ συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαρθρώσει το μελλοντικό της πρόγραμμα εργασιών για το 2020 και πέρα ​​από αυτόν τον πυλώνα. Η ΕΟΚΕ ζητά μια γενική στρατηγική για τη βιωσιμότητα της ΕΕ για το 2050, προκειμένου να εφαρμοστεί η Ατζέντα 2030 των ΗΕ και οι 17 Στόχοι της για την Αειφόρο Ανάπτυξη, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει μέχρι το 2030.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε την ισχυρή και ισορροπημένη συμβολή μας στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποστηρίζουμε την Πράσινη Συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ως βασική κινητήρια δύναμη για την αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα και να δημιουργήσουμε μια δυναμική δράσης για την αντιμετώπιση επειγόντων περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Λούκα Τζάιερ .

Εστίαση σε τέσσερα συμπλέγματα
Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, η κλίμακα και η ταχύτητα της αλλαγής σήμερα απαιτούν άμεσα μέτρα σε τέσσερις τομείς.

Οι κλιματικές αλλαγές, το περιβάλλον

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα πράσινο, δικαιότερο και πιο περιεκτικό μέλλον, όπου η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ο ηγέτης στην καταπολέμηση του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά η Πράσινη Συμφωνία της Επιτροπής πρέπει να είναι και κοινωνική, είπε ο κ. Ribbe , αναγνωρίζοντας την αυξημένη προσπάθεια στην κλιματική δράση που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της κας von der Leyen για την Ευρώπη. το γεγονός ότι μια βιώσιμη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις σε αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία.

Ψηφιοποίηση, οικονομία και απασχόληση

Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα οικονομική στρατηγική, προωθώντας τη συνεχή, χωρίς αποκλεισμούς και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους. Η ενιαία αγορά αποτελεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, να ανανεωθεί, να αναβαθμιστεί και να αναβαθμιστεί σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά. Η καινοτομία είναι η προτεραιότητά μας, είπε η κ. Círez Miqueleiz . Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τον Ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και καλούμε τον έλεγχο της καταλληλότητας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την επίτευξη κοινωνικής μετάβασης που θα είναι για όλους, πρόσθεσε ο κ. De Leeuw .

Το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η μετανάστευση

Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθηθεί η ειρήνη, η δικαιοσύνη και τα ισχυρά θεσμικά όργανα της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και των ελευθεριών. Οι δημογραφικές εξελίξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες και τις δεξιότητές τους. Από την άποψη αυτή, ωστόσο, είναι σημαντικό να αλλάξουμε την αφήγηση και τις πολιτικές μετανάστευσης με βάση τη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες: οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν πρέπει να θεωρούνται απειλή αλλά ως ευκαιρία για το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.

Παγκοσμιοποίηση

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, προκειμένου να διασφαλίσει την ευημερία, την ασφάλεια και τις αξίες της. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως μέσω συνεκτικής και ισχυρής υποστήριξης για την πολυμερή, βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη με τον ΟΗΕ στο επίκεντρό της. Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει την παγκόσμια διακυβέρνηση βασισμένη στις βασικές αξίες μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της αειφόρου ανάπτυξης, της πολυμέρειας και του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ με ισχυρότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών
Η ΟΚΕ τονίζει επίσης ότι μια νέα δομή διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και νέοι κανόνες και μέσα για τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, είναι καθοριστικής σημασίας. Ειδικότερα, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατική λογοδοσία.

Ο στόχος της βιωσιμότητας σε όλες τις διαστάσεις του απαιτεί σημαντική προσπάθεια και δέσμευση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ανοικτή δημοκρατική συζήτηση, η οποία υποστηρίζεται από τη δομημένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είναι επομένως ζωτικής σημασίας για να καταστεί η μετάβαση δίκαιη και αποτελεσματική.

Βασικός ρόλος της ΕΟΚΕ στην επικείμενη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
Η ΕΟΚΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που πρότεινε η κ. Von der Leyen για το 2020. Η ΕΟΚΕ διευθύνει και διευκολύνει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενδυνάμωση, συμμετοχή και διαβούλευση με λαϊκές οργανώσεις οι οποίες, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των πολιτικών σε όλα τα στάδια και σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επιπέδου.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν την ικανότητα να αντικατοπτρίζουν πραγματικά διαφορετικά και μερικές φορές αποκλίνοντα συμφέροντα και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Η ΕΟΚΕ είναι απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του διαλόγου και στην οικοδόμηση γεφυρών στην κοινωνία των πολιτών και προς τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.