Με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 φορέων πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Νοεμβρίου η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, που διοργανώνεται από την περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις οργανωτικές ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail.

H συνάντηση θα φιλοξενηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, καθώς η διαδρομή του Ursa Trail που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η πρώτη πιστοποιημένη σήμερα στην Ήπειρο.

Όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail Ηλίας Γκαρτζονίκας, στην Πανελλήνια Συνάντηση έχουν δηλωθεί 130 συμμετοχές από τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κ.α., ενώ αναμένεται να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic.

Στη Πανελλήνια Συνάντηση θα γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την περιφέρεια Ηπείρου να προβάλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό, που εντάσσεται στο σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών και ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, όπου έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο πεζοπορικός τουρισμός δεν είχε τη θέση, που του αναλογούσε. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Ωστόσο, όπως και το περπάτημα στα μονοπάτια, το βήμα πρέπει να είναι σταθερό, μικρό και πάντα να κοιτάμε και πίσω», σημείωσε ο κ. Γκαρτζονίκας.

Όπως τόνισε, η αφορμή για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Συναντήσεων Μονοπατιών οφείλεται στη διαπίστωση της ταχύτατης ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και το πλήθος των υπαίθριων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των αγώνων τρεξίματος που διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «όραμα και στόχος είναι η ανάδειξη όλων των παραδοσιακών μονοπατιών της Ηπείρου, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην Πανελλήνια Συνάντηση είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.