Παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια Χανίων προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη δακοκτονία με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος της παραγωγής από το δάκο, πραγματοποιεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ).

Με σχετική ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΧ καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Πριν από 2 μήνες η ΕΟΑΣΝΧ προειδοποίησε έγκαιρα για την τεράστια καταστροφή που ερχόταν στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της προβληματικής εφαρμογής, για ακόμη μια χρονιά, του προγράμματος δακοκτονίας. Αυτή την στιγμή η ζημιά που έχει γίνει στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του ελαιολάδου που παράγεται είναι ανυπολόγιστη. Οι διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι η αντιμετώπιση του δάκου θα γίνει χωρίς προβλήματα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην ζήσουμε καταστάσεις προηγουμένων χρόνων, αποδείχτηκαν κούφιες.

Την άνοιξη μας διαβεβαίωναν ότι όλα θα πάνε ρολόι, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρ όλα αυτά, τα «υπεραρκετά» κατά τα άλλα, φάρμακα τελείωσαν πριν την ώρα τους με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ο κρίσιμος ψεκασμός του Σεπτεμβρίου. Πολλοί παραγωγοί μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής αναγκάστηκαν  να προβούν σε καλύψεις-καταπολεμήσεις με εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος, χωρίς όμως να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού η καταπολέμηση δεν γίνεται με μεμονωμένους τρόπους.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία χρόνια η κοροϊδία από από αυτούς πού έχουν την ευθύνη (Κεντρικό κράτος και περιφέρεια). Όποιες αλλαγές και να γίνονται σε πρόσωπα, συνδυασμούς, κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείρισηη κατάσταση αυτή συνεχίζεται.

Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Μονή διέξοδος είναι το δυνάμωμα των συλλόγων πού απαρτίζουν την ομοσπονδία και η δημιουργία καινούριων για να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε”.