Πριν από 2 μήνες η ΕΟΑΣΝΧ προειδοποίησε έγκαιρα για την τεράστια καταστροφή που ερχόταν στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της προβληματικής εφαρμογής, για ακόμη μια χρονιά, του προγράμματος δακοκτονίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Με την αφορμή αυτή θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με κάλεσμα για συμμετοχή προς όλους του αγροτικούς συλλόγους.

Και συνεχίζει:

«Αυτή την στιγμή η ζημιά που έχει γίνει στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του ελαιολάδου που παράγεται είναι ανυπολόγιστη. Οι διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι η αντιμετώπιση του δάκου θα γίνει χωρίς προβλήματα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μετρά για να μην ζήσουμε καταστάσεις προηγουμένων χρόνων, αποδείχτηκαν κούφιες.

Την άνοιξη μας διαβεβαίωναν ότι όλα θα πάνε ρολόι, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρ όλα αυτά, τα «υπεραρκετά» κατά τα άλλα, φάρμακα τελείωσαν πριν την ώρα τους με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ο κρίσιμος ψεκασμός του Σεπτεμβρίου.

Πολλοί παραγωγοί μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής αναγκάστηκαν να προβούν σε καλύψεις-καταπολεμήσεις με εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος, χωρίς όμως να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού η καταπολέμηση δεν γίνεται με μεμονωμένους τρόπους.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία χρόνια η κοροϊδία από από αυτούς πού έχουν την ευθύνη (Κεντρικό κράτος και περιφέρεια). Όποιες αλλαγές και να γίνονται σε πρόσωπα, συνδυασμούς, κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται.

Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Μονή διέξοδος είναι το δυνάμωμα των συλλόγων πού απαρτίζουν την ομοσπονδία και η δημιουργία καινούριων για να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε.

Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη
δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Γ. Να αποζημιωθεί στο 100% η τεράστια φετινή καταστροφή.»