«Ο Έλληνας Αγρότης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό», υπογραμμίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Σε ανακοίνωσή του ζητά ανάμεσα σε άλλα, ενίσχυση των επιδοτήσεων και της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, μ’ αφορμή δημοσιεύματα και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπου προβλέπεται μεταβατικό καθεστώς , μείωση -5% στις Άμεσες Ενισχύσεις (Επιδοτήσεις), μείωση -15% στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες) και δεν διευκρινίζει τους δικαιούχους των Ενισχύσεων θέλει να απευθυνθεί προς όλους τους συνάδελφους Αγρότες και να τονίσει ότι σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου, τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες , ασθένειες των ελαιώνων και των διάφορων καλλιεργειών και τα συνολικότερα προβλήματα του αγροτικού χώρου , ο Έλληνας Αγρότης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό καθώς πολύ δύσκολα θ’ επιβιώσει αφού στα πάσης φύσεως αγροτικά προϊόντα οι τιμές (και οι επιδοτήσεις παλαιά και νέα ΚΑΠ) συμπιέζονται διαρκώς προς τα κάτω και τα δεδομένα προς το παρόν δεν δείχνουν τάσεις ανάκαμψης.

Η Άμεση Ενίσχυση, κοινώς Επιδότηση, είναι άκρως απαραίτητη στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, πρέπει ν’ ενισχυθεί και όχι να μειωθεί καθώς η καταβολή της , τους μήνες Οκτώβριο ( προκαταβολή ) και Δεκέμβριο ( εξόφληση ) βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή της ελαιοσυγκομιδης, όπως π.χ. κάλυψη εργατικού κόστους , συντήρηση μηχανήματων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει την ενίσχυση όλων των επιδοτήσεων από 1.000 έως 3.000 ευρώ οι οποίες θα είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες,  και πρόσβαση σε χρηματοδότηση μ’ ευνοϊκούς ορούς ( όπως χαμηλό επιτόκιο και δόση προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα Αγρότη) για την αγορά Γης και Γεωργικού Εξοπλισμού.

Επίσης,  τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ( Νέοι Αγρότες ), μέσω των οποίων γίνεται η εγκύστωση Νέων Γεωργών στην εγκαταλελειμμένη ελληνική ύπαιθρο , ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει την ενίσχυση του ποσού χρηματοδότησης καθώς και την αναθεώρηση των κριτήριων ένταξης ώστε ν’ ενταχθούν περισσότεροι Αγρότες και γενικώς να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης του επαγγέλματος του Αγρότη , της παραγωγικής διαδικασίας και όχι κίνητρα εγκατάλειψης της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου.

Το προσεχές διάστημα στις Βρυξέλλες, θα γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μ’ ένα από τα θέματα προς συζήτηση να είναι η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ο καθορισμός των δικαιούμενων ενισχύσεων της Ελλάδας στο Προγραμματικό Διάστημα 2021-2027. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προτείνει στον κύριο  Υπουργό Γεωργίας να διεκδικήσει αυξήσεις στις Άμεσες Ενισχύσεις & στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και κίνητρα / δέσμη μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση του Έλληνα Αγρότη καθώς η επιβίωση της Αγροτιάς ισοδυναμεί με την επιβίωση της ιδίας της χωράς .

Ολοκληρώνοντας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων καλεί το Υπουργείο Γεωργίας ν’ επιδείξει αποφασιστικότητα, να διεκδικήσει αυξήσεις στην νέα ΚΑΠ, μετρά προστασίας του Αγρότη και να πάψει να μας θεωρεί πολίτες β’ κατηγορίας,  καταπατητές , φοροφυγάδες , μεγαλοεπιχειρηματίες και τους χώρους εργασίας μας – τα χωράφια μας – ως σαλέ στην Ελβετία .