Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Νάξο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 26ο συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α, από 8-10 Νοεμβρίου. Η ιστορική διοργάνωση που ενώνει τους αγρότες όλης της χώρας και γίνεται σε διαφορετικούς τόπους κάθε χρόνο επιτέλεσε για μία ακόμα φορά το έργο της για την ενημέρωση και την κατάρτιση των αγροτών.

To 26ο Συνέδριο καινοτόμησε καθώς βρέθηκε κοντά στους αγρότες των βασικών παραγωγικών χωριών της Νάξου. Τη δεύτερη μέρα οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στο πολιτιστικό κέντρο του Φιλωτίου, ενώ την τρίτη μέρα το συνέδριο μετακινήθηκε στο Γλινάδο.

Η επίσημη έναρξη έλαβε χώρα στον υπέροχο ιστορικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου της σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Νάξου. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Νικόλαος Παυλονάσιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, μίλησε συνολικά για το γεωργικό τομέα και τη σημασία της δραστηριότητας των νέων.

Μετά από μια σειρά σημαντικών ομιλιών, έγινε μια παραγωγική διαδραστική συζήτηση για τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης τουρισμού και αγροδιατροφής. Στη συζήτηση συμμετείχαν:

ο δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός,
ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου κ Φιλήμονας Ζανετίδης,
ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος (πρώην πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α.),
ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης,και
η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη.
Τα ερωτήματα ετέθησαν από τον κ. Κουτσομήτρο και η συζήτηση διήρκησε άνω της ώρας με χρήσιμα συμπεράσματα.

Το Συνέδριο τίμησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος μέσω του εκπροσώπου Αιδεσιμότατου Νεκτάριου .

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν επισκεφθεί τόσο το τυποποιητήριο πατάτας, με ζωντανή επίδειξη τυποποίησης, όσο και στο εστιατόριο «1926» της ΕΑΣ Νάξου, το οποίο είναι ίσως το μόνο συνεταιριστικό εστιατόριο στην Ελλάδα που σερβίρει αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα προιόντα.

Τη δεύτερη ημέρα στο Φιλώτι, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία του ελαιολάδου στην Ελληνική μαζική εστίαση, τις βέλτιστες στρατηγικές μάρκετινγκ, τη νέα πρόσκληση του προγράμματος leader στις Κυκλάδες, και τα κονδύλια που απορροφούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τα προγράμματα στήριξης των αγορών με ιδιαίτερη αναφορά και στο νησί της Νάξου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες για τις νέες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τη Γεωργία και την κτηνοτροφία με παρουσιάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα από τα drones μέχρι τους αισθητήρες εδάφους και τη σύνδεση με το κινητό του αγρότη. Δόθηκαν παραδείγματα προχωρημένων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι σε σχέση με τη φυτοπροστασία τη θρέψη των φυτών την πρόγνωση των αποδόσεων.

Την τελευταία ημέρα στο Γλινάδο, ενημερωθήκαμε για τη πορεία της ΕΑΣ Νάξου και τις μελλοντικές της δράσεις. Η επόμενη ενότητα αφορούσε την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες κατέληξαν σε συζήτηση και πρόταση για το μοντέλο εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην επόμενη περίοδο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η πανελλήνια ένωση Νέων Αγροτών δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει αυτή την πρόταση στο υπουργείο.

Στην τελευταία συνεδρία ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε σχέση με την νέα περίοδο της κοινής Αγροτικής πολιτικής, επισημαίνοντας τους γεωργούς τις αλλαγές, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Το τριήμερο συνέδριο έκλεισε με απολογισμό που έκαναν τόσο ο πρόεδρος της Πενα Ν. Παυλονάσιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ Καπούνης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης νοτίου Αιγαίου κύριος Ζανετίδης. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και οι τρείς ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και τις 3 ημέρες.

Το συνέδριο έγινε με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας, της ΕΑΣ Νάξου, του Δήμου Νάξου του μεγάλου χορηγού Corteva, την τεχνική υποστήριξη Foodstandard, και τη στήριξη των Energonous, ΑΓΡΕΚ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η Πενα εκφράζει τις ευχαριστίες της σε αυτούς καθώς και όλους τους συμμετέχοντες.